Placuszki maślankowe z jabłkami
Wyjątkowo puszyste!
Składniki:
- 2 średnie jabłka
- 10 dag masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szkl. maślanki
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, oczyść, grubo zetrzyj i natychmiast skrop sokiem z cytryny. Masło stop, przestudź. Jajka utrzyj z cukrem i solą. Gdy masa będzie puszysta, wlej masło oraz maślankę. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dołóż starte jabłka i wymieszaj mikserem.
2. Na patelni rozgrzewaj porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Formuj owalne racuszki. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie to ok. 20 minut). Racuchy posyp cukrem z wanilią. Podawaj np. z dżemem jabłkowym.