Reklama

Reklama

Płatki śniadaniowe - wartościowy przysmak dla całej rodziny

Płatki śniadaniowe to jeden z ulubionych przysmaków wielu dzieci. Te produkowane z ziaren zbóż mają nie tylko wyjątkowy smak - jedzone z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych. Wybierając płatki pełnoziarniste, zaspokajamy jeszcze więcej potrzeb naszego organizmu. Jadalne części ziaren zbóż są bogatym źródłem m.in. błonnika.

Wybór płatków śniadaniowych jest ogromny. Owsiane, gryczane, kukurydziane, z czekoladą, miodem czy cynamonem. W kształcie kółek, kwadratów, trójkątów czy łódeczek. Z kawałkami suszonych owoców, orzechów albo czyste - jest w czym wybierać.

- Szybkie i smaczne śniadanie dla najmłodszych, które poleciłabym mamom? Płatki zbożowe będą do tego idealne! Wystarczy zalać je mlekiem lub jogurtem. Następnie dodać ulubione owoce albo inne dodatki np. orzechy. Możesz wybrać płatki owsiane, kukurydziane, żytnie, gryczane lub jęczmienne - każdy wybór będzie doskonałym i wartościowym początkiem dnia dla całej rodziny, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety i dopełnienie aktywnego, zdrowego stylu życia. - przekonuje dietetyk i ekspert kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" Ania Jelonek.

Reklama

Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" wynika, że większość Polek uważa, że płatki są bogatym źródłem witamin i substancji odżywczych. Najlepszym potwierdzeniem mogą być dane odnośnie częstotliwości ich spożycia przez Polki. Z deklaracji wynika, że blisko 80% respondentek na śniadanie najchętniej je właśnie płatki śniadaniowe.

W diecie najmłodszych istotny jest umiejętny dobór produktów oraz odpowiednia liczba posiłków w ciągu dnia, również tych ze zbóż. Szczególnie dla dzieci w wieku przedszkolnym bardzo ważna jest różnorodność produktów uwzględnianych w jadłospisie. Spożycie urozmaiconych gatunków płatków oraz innych przetworów zbożowych może być cennym uzupełnieniem zbilansowanej diety.

Właściwy sposób odżywiania jest jednym z czynników warunkujących prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy i społeczny dzieci. To właśnie my, rodzice, własnym przykładem oraz tworzeniem pozytywnego klimatu dla wspólnych, zdrowych posiłków uczymy dzieci co jest dobre i wartościowe, a nawet co jest smaczne - tłumaczy  dietetyk i ekspert kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" Ania Jelonek. 

"Zboże smakuje i inspiruje" to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych - makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii

Program "Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II"  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje