Po bretońsku

Sposób na ziemniaki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg ziemniaków,
- pół szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 6 parówek lub cienka kiełbaska,
- 30 dag żółtego sera,
- 4 łyżki keczupu,
- sól, pieprz.

Przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą. Dodać łyżeczkę soli. Ugotować pod przykryciem. Odcedzić, odparować i przetrzeć przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Masę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, żółtkami i mąką. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Dodać do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Parówki obrać z osłonek, przekroić na pół. Każdy kawałek zawinąć w przygotowane ciasto ziemniaczane, posypać startym żółtym serem lub położyć na każdej parówce pasek z żółtego sera. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Upiec na złoty kolor. Podawać z keczupem, surówkami lub sałatą.
1 porcja - 550 kcal
Czas przygotowania: 40 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas