Po bretońsku
Sposób na ziemniaki.

Składniki na 12 porcji:
- 1 kg ziemniaków,
Przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą. Dodać łyżeczkę soli. Ugotować pod przykryciem. Odcedzić, odparować i przetrzeć przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Masę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, żółtkami i mąką. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Dodać do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Parówki obrać z osłonek, przekroić na pół. Każdy kawałek zawinąć w przygotowane ciasto ziemniaczane, posypać startym żółtym serem lub położyć na każdej parówce pasek z żółtego sera. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Upiec na złoty kolor. Podawać z keczupem, surówkami lub sałatą.