Po co jest dziura w łyżce do spaghetti? Patent, o którym nie każdy wie

Gotowanie makaronu nie jest skomplikowaną czynnością i wielu z nas właśnie od dań z tym składnikiem zaczyna naukę samodzielnego przyrządzania posiłków. Częstym problemem okazuje się jednak odmierzenie odpowiedniej porcji suchego produktu, który po ugotowaniu zwiększa swoją objętość. Zdarzało ci się wyrzucać nadmiar jedzenia? Czas z tym skończyć! Zwłaszcza że istnieje duże prawdopodobieństwo, że miarkę do makaronu masz w swojej kuchennej szufladzie.

Poznaj triki szefów kuchni na gotowanie makaronu
Poznaj triki szefów kuchni na gotowanie makaronu123RF/PICSEL

Przyjrzyj się... łyżce do spaghetti

Wielbiciele dań makaronowych i specjałów kuchni włoskiej są zapewne wyposażeni w specjalną łyżkę do spaghetti. Cechuje się stosunkowo dużą powierzchnią i charakterystycznymi zębami. Jej budowa ma ułatwić odcedzanie makaronu i nakładanie na talerze długich nitek. O ile ich jedzenie jest sporą frajdą, o tyle obsługa podczas gotowania bywa problematyczna. Zwłaszcza gdy mamy do czynienia z gorącą wodą. Łyżka do spaghetti pozwala uniknąć bolesnego poparzenia oraz wylądowania makaronu na kuchennym blacie czy podłodze.

Zostań mistrzem makaronowych potraw
Zostań mistrzem makaronowych potraw123RF/PICSEL

Otwór w łyżce do spaghetti: Do czego służy?

Niezależnie od tego, jakiego typu łyżką do spaghetti dysponujesz (najczęściej spotyka się akcesoria silikonowe lub wykonane ze stali nierdzewnej), pewnie zauważyłeś niewielką dziurkę na jej środku. Zastanawiałeś się kiedyś, jakie jest jej przeznaczenie? Najbardziej oczywistą odpowiedzią na pytanie, po co jest dziurka w łyżce do spaghetti, wydaje się odprowadzanie wody. Przecież na talerzu powinien lądować wyłącznie makaron, aby całe danie z sosem nie zostało rozwodnione.

Wykorzystaj w pełni potencjach swoich kuchennych akcesoriów
Wykorzystaj w pełni potencjach swoich kuchennych akcesoriów123RF/PICSEL

Genialny patent na odmierzenie porcji makaronu. Nie każdy o tym wie!

Na tym nie kończy się zastosowanie tajemniczego otworu. Okazuje się, że umieszczając w nim suchy makaron spaghetti, odmierzysz idealną porcję dla jednej osoby. Oczywiście, pojemność żołądka czy aktualny apetyt u każdego może wyglądać nieco inaczej, lecz dzięki znajomości tego triku z całą pewnością skończysz z wyrzucaniem dużej ilości jedzenia. To również ulga dla portfela, ponieważ w bardziej racjonalny sposób wykorzystasz swoje zapasy bez konieczności ciągłych wypraw do sklepu.

Jak gotować makaron spaghetti? Praktyczne wskazówki

Kluczem do pysznego posiłku we włoskim stylu jest prawidłowe gotowanie makaronu. Przygotowaliśmy listę najważniejszych zasad, dzięki którym obiad zawsze się uda.

  • Zadbaj o proporcje. Na 100 gramów makaronu potrzebujesz 1 litra wody.
  • Przyda się także odrobina soli. Dodawaj ją dopiero w momencie, gdy woda zacznie wrzeć. Wsypana na początku gotowania z dużym prawdopodobieństwem wyparuje, więc jej smak nie będzie wyczuwalny.
  • Jak długo gotować makaron spaghetti? Wiele zależy od jego składu i grubości, ale przyjmuje się, że powinno potrwać to 10-13 minut. Makaron musi być ugotowany al dente - tak, aby nadal był nieco twardy i delikatnie chrupał.
  • Makaron odcedzaj od razu po ugotowaniu. Zostawienie go w garnku z wodą sprawi, że nitki będą rozmiękłe.
  • Czy makaron po ugotowaniu trzeba płukać zimną wodą? Absolutnie nie! W ten sposób pozbawiasz go walorów smakowych.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas