Po co jest dziura w łyżce do spaghetti? Patent, o którym nie każdy wie

Poznaj triki szefów kuchni na gotowanie makaronu
Poznaj triki szefów kuchni na gotowanie makaronu123RF/PICSEL

Przyjrzyj się... łyżce do spaghetti

Zostań mistrzem makaronowych potraw
Zostań mistrzem makaronowych potraw123RF/PICSEL

Otwór w łyżce do spaghetti: Do czego służy?

Wykorzystaj w pełni potencjach swoich kuchennych akcesoriów
Wykorzystaj w pełni potencjach swoich kuchennych akcesoriów123RF/PICSEL

Genialny patent na odmierzenie porcji makaronu. Nie każdy o tym wie!

Zobacz również:

    Jak gotować makaron spaghetti? Praktyczne wskazówki

    • Zadbaj o proporcje. Na 100 gramów makaronu potrzebujesz 1 litra wody.
    • Przyda się także odrobina soli. Dodawaj ją dopiero w momencie, gdy woda zacznie wrzeć. Wsypana na początku gotowania z dużym prawdopodobieństwem wyparuje, więc jej smak nie będzie wyczuwalny.
    • Jak długo gotować makaron spaghetti? Wiele zależy od jego składu i grubości, ale przyjmuje się, że powinno potrwać to 10-13 minut. Makaron musi być ugotowany al dente - tak, aby nadal był nieco twardy i delikatnie chrupał.
    • Makaron odcedzaj od razu po ugotowaniu. Zostawienie go w garnku z wodą sprawi, że nitki będą rozmiękłe.
    • Czy makaron po ugotowaniu trzeba płukać zimną wodą? Absolutnie nie! W ten sposób pozbawiasz go walorów smakowych.
    Cała tajemnica dobrego makaronu Interia.tv