Podkręć smak małej czarnej
Nawet słabsza jakościowo kawa może zasmakować tak, jakby wyszła spod ręki wytrawnego baristy. Aby osiągnąć ten efekt należy zastosować kilka prostych trików. Potwierdzamy - działają!

Za idealną proporcję kawy do wody uchodzi 1:20 - co oznacza jedną porcję kawy na dwadzieścia porcji wody. Najłatwiej to osiągnąć przy pomocy kuchennej wagi elektronicznej, przy większej wprawie można oczywiście oceniać na oko.Kawa przechowywana długo siłą rzeczy stopniowo wietrzeje i traci aromat. Najgorszym pomysłem jest trzymanie jej w lodówce, w takich warunkach będzie absorbowała zapachy innych produktów znajdujących się tam. Przesypywanie do metalowej puszki również szkodzi walorom smakowym kawy. Najlepiej przechowywać ją w szafce, w oryginalnym opakowaniu, w którym została kupiona i nie mielić jej na zapas.Zdaniem koneserów, mieloną kawę, która okazała się za słaba, może uratować dodatek łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Z kolei, w odwrotnej sytuacji, gdy kawa wydaje się za mocna, złagodzi ją dodatek kakao. Szczypta kakao sprawi też, że smak kawy stanie się bardziej wykwintny.Jeśli kawa wydaje się nam zbyt gorzka, a nie chcemy jej dosładzać, warto dodać do niej... szczyptę soli. Zawarte w tej przyprawie jony sodu skutecznie wyeliminują posmak kawowej goryczki.