Podpowiadamy, jak wybierać mięso drobiowe

Drób często gości na naszych stołach. Lubimy go, bo jest lekkostrawny, niedrogi i łatwo go przygotować. Czym jednak kierować się przy wyborze mięsa, by bez obaw serwować je bliskim?

Drób często gości na naszych stołach
Drób często gości na naszych stołachPicsel123RF/PICSEL

1. Krajowa Rada Drobiarstwa radzi, by przed zakupem mięso drobiowe dokładnie obejrzeć. Świeże jest jędrne, ma bladoróżowy kolor oraz suchą i matową powierzchnię. Nie ma przykrego zapachu. Nie powinna też wyciekać z niego krew ani żaden inny płyn.

2. Najlepiej wybierać mięso pakowane przez producenta, przechowywane w specjalnych lodówkach i ladach chłodniczych. Drób pakowany to gwarancja bezpieczeństwa i wysokiej jakości.

3. Nowoczesna technologia pakowania (np. pakowanie próżniowe) pozwala przedłużyć trwałość mięsa nawet o kilkanaście dni, bez dodawania do niego środków konserwujących. Skutecznie chroni także przed zanieczyszczeniami lub uszkodzeniem w czasie transportu, przechowywania oraz sprzedaży.

4. Na każdym opakowaniu znajduje się etykieta, a na niej podany jest termin przydatności mięsa do spożycia. Dzięki temu zawsze wiadomo, jak długo kurczak może leżeć w domowej lodówce, nim trafi do garnka. Oprócz tego na opakowaniu znajdują się informacje o producencie oraz warunkach przechowywania mięsa.

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas