Reklama

Reklama

Poffertjes - holenderski przysmak nawet dla cukrzyka

Wykonane z ciasta z mąki gryczanej, z dodatkiem suszonej żurawiny i smażone na maśle - tak przedstawiają się poffertjes. Na te holenderskie racuchy, ze względu na średni indeks glikemiczny, pozwolić sobie może nawet przestrzegający diety cukrzyk.

Dorota Drozd - pielęgniarka diabetologiczna, członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych - w jednej ze swoich książek poświęconej diecie diabetyków poleca im poffertjes, czyli holenderskie racuszki.

Reklama

"To popularna w Holandii słodkość sprzedawana na ulicznych straganach. Sprzedawcy smażą je na ogromnych blachach z licznymi zagłębieniami, w które wlewają porcję ciasta" - pisze w publikacji "Kuchnie świata dla diabetyków".

Do przygotowania placuszków, na które skuszą się nie tylko chorzy na cukrzycę, potrzeba: 200 g mąki gryczanej, łyżeczki drożdży instant, 1/4 łyżeczki soli, łyżki brązowego cukru, łyżeczki proszku do pieczenia, jajka, szklanki letniego mleka, łyżki masła klarowanego, 20 g suszonej żurawiny.

Oto, jak je przygotować. Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy cukier, mieszamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie znowu mieszamy. "Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do miski z mąką, wbij jajko, zamieszaj i wsyp żurawinę. Wszystkie składniki mieszaj do momentu, aż ciasto będzie jednolite i gęste" - instruuje autorka.

Na patelni rozgrzewamy masło i za pomocą chochelki na gorący tłuszcz kładziemy ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron aż się zarumienią. "Zdejmij racuchy z patelni na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące" - radzi Drozd. Na zdrowie! (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje