Poffertjes - holenderskie racuszki

Dzieci je uwielbiają!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 250 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • 75 g masła

Przygotowanie:

Jajka, sól, cukier waniliowy i cukier wyrobić za pomocą robota kuchennego. Na przemian dodawać 200 g mąki i mleka. Odstawić na 15 minut. 50 g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta. Patelnię do poffertjes posmarować olejem. Patelnię rozgrzać i nakładać do wgłębień po łyżce ciasta. Smażyć z obu stron za złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas