Polacy kochają ziemniaki, czy powinni polubić topinambur?

article cover
123RF/PICSEL

Polacy kochają ziemniaki, czy powinni polubić topinambur?

Ziemniaki to warzywa z rodziny psiankowatych. Choć są cenne odżywczo i, zjadane solo, działa jak balsam dla jelit, nie każdy może się nimi delektować. Ze względu na obecność glikoalkaloidów, lektyn i kalcytriolu są szkodliwe dla osób borykających się z chorobami o podłożu autoimmunologicznym, przy problemach ze stawami i schorzeniach tarczycy.
Ziemniaki to warzywa z rodziny psiankowatych. Choć są cenne odżywczo i, zjadane solo, działa jak balsam dla jelit, nie każdy może się nimi delektować. Ze względu na obecność glikoalkaloidów, lektyn i kalcytriolu są szkodliwe dla osób borykających się z chorobami o podłożu autoimmunologicznym, przy problemach ze stawami i schorzeniach tarczycy. 123RF/PICSEL
Dzięki wysokiej zawartości inuliny topinambur sprzyja gospodarce metabolicznej. Jest rekomendowany dla diabetyków – ma duże dawki błonnika, niski indeks glikemiczny i hamuje rozwój insulinooporności. Ta sama inulina pobudza perystaltykę jelit i usprawnia usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii oraz złogów z jelit. Początek marca to idealny czas, by włączyć topinambur do diety, w trosce o sylwetkę i odporność. Inulina korzystnie wpływa na mikrobom jelitowy, tym samym wzmacnia system immunologiczny.
Dzięki wysokiej zawartości inuliny topinambur sprzyja gospodarce metabolicznej. Jest rekomendowany dla diabetyków – ma duże dawki błonnika, niski indeks glikemiczny i hamuje rozwój insulinooporności. Ta sama inulina pobudza perystaltykę jelit i usprawnia usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii oraz złogów z jelit. Początek marca to idealny czas, by włączyć topinambur do diety, w trosce o sylwetkę i odporność. Inulina korzystnie wpływa na mikrobom jelitowy, tym samym wzmacnia system immunologiczny. 123RF/PICSEL
Topinambur daje wiele możliwości. Można go gotować i podawać zarówno w kawałkach, jak i w formie puree, smażyć i zapiekać. Warzywo, w odróżnieniu od ziemniaka, może być też spożywane na surowo – wystarczy je dokładnie umyć, zdjąć skórkę i pokroić w cienkie plasterki. Warto to zrobić – z wielu powodów. Po pierwsze, dla urozmaicenia jadłospisu. Monotonia nie służy procesom metabolicznym i sylwetce. Rozleniwia jelita. Po drugie, dla zdrowia – roślina ma wiele cennych właściwości.
Topinambur daje wiele możliwości. Można go gotować i podawać zarówno w kawałkach, jak i w formie puree, smażyć i zapiekać. Warzywo, w odróżnieniu od ziemniaka, może być też spożywane na surowo – wystarczy je dokładnie umyć, zdjąć skórkę i pokroić w cienkie plasterki. Warto to zrobić – z wielu powodów. Po pierwsze, dla urozmaicenia jadłospisu. Monotonia nie służy procesom metabolicznym i sylwetce. Rozleniwia jelita. Po drugie, dla zdrowia – roślina ma wiele cennych właściwości. 123RF/PICSEL
Topinambur pomaga zadbać nie tylko o naturalne środowisko jelitowe, ale też błony śluzowe żołądka. Spożywany regularnie zapobiega podrażnieniom śluzówek i owrzodzeń ścian żołądka. Inulina sprzyja wyrównaniu poziomu cholesterolu i pozwala zapobiegać miażdżycy. Potas z kolei daje roślinie właściwość obniżania ciśnienia tętniczego krwi. Topinambur jest korzystny dla serca i całego układu krwionośnego. Zawarty w nim magnez i witaminy z grupy B sprzyjają lepszej pracy układu nerwowego, redukują odczuwany poziom stresu i poprawiają koncentracje. Warto po niego warto sięgnąć, gdy pofolgujemy sobie z alkoholem. Topinambur usprawni detoksykację. Ewa Koza, mamsmak.com
Topinambur pomaga zadbać nie tylko o naturalne środowisko jelitowe, ale też błony śluzowe żołądka. Spożywany regularnie zapobiega podrażnieniom śluzówek i owrzodzeń ścian żołądka. Inulina sprzyja wyrównaniu poziomu cholesterolu i pozwala zapobiegać miażdżycy. Potas z kolei daje roślinie właściwość obniżania ciśnienia tętniczego krwi. Topinambur jest korzystny dla serca i całego układu krwionośnego. Zawarty w nim magnez i witaminy z grupy B sprzyjają lepszej pracy układu nerwowego, redukują odczuwany poziom stresu i poprawiają koncentracje. Warto po niego warto sięgnąć, gdy pofolgujemy sobie z alkoholem. Topinambur usprawni detoksykację. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Topinambur nazywany bywa karczochem jerozolimskim lub gruszką ziemną, choć jego bulwy kształtem przypominają kłącza imbiru. Warto się nim zainteresować i wprowadzić do kuchni, na przykład jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Bulwy topinamburu są soczyste i delikatne w smaku, mają wyczuwalną słodką nutkę, posmak orzechów i karczocha.
Topinambur nazywany bywa karczochem jerozolimskim lub gruszką ziemną, choć jego bulwy kształtem przypominają kłącza imbiru. Warto się nim zainteresować i wprowadzić do kuchni, na przykład jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Bulwy topinamburu są soczyste i delikatne w smaku, mają wyczuwalną słodką nutkę, posmak orzechów i karczocha. 123RF/PICSEL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?