Polędwica wołowa z dynią
Takie połączenie zaskoczy cię smakiem!

Składniki
- polędwica wołowa
- kilka ząbków czosnku
- 30 dag dyni
- 20 dag pieczarek
- cebula dymka
- mieszanka sałat
- olej
- 15 dag suszonej żurawiny
- 5 dag mrożonych wiśni
- szklanka półsłodkiego czerwonego wina
- 3 łyżki cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz. Posmaruj je odrobiną oleju, posyp solą i pieprzem, odstaw do lodówki na godzinę.
2. Włóż mięso w rękaw do pieczenia lub do brytfanki o grubym dnie. Dodaj kawałki dyni obranej ze skórki i pokrojonej, posiekane pieczarki, ząbki czosnku. Piecz w temp. 230 st. C 40 minut.
3. Na maśle podsmaż żurawinę i wiśnie, dolej wino, sok z cytryny i wsyp cukier. Duś na małym ogniu przez kwadrans.
4. Na talerzach rozłóż sałaty, ułóż pokrojone mięso i warzywa. Całość posyp cebulą dymką, polej sosem żurawinowym. Przypraw solą i pieprzem.