Polędwica z grilla na dwa sposoby
Chef Paul proponuje doskonałe danie z grilla.
- 2 średnie polędwice wieprzowe,
- 6 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
- 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 1 szklanka suszonych pomidorów marynowanych w oleju,
- 1 łyżeczka marynowanych kaparów,
- 1/2 główki drobno posiekanego czosnku,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 szklanki ukwaszonej śmietany kremówki
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej z winem, czosnkiem i oregano.
Polędwica faszerowana pomidorami
Długim wąskim nożem nacinamy "kieszonkę" w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso pomidorami, ciasno je upychając np rękojeścią od kopyści. Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, smarujemy marynatą, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
Medaliony z polędwicy
Polędwicę kroimy na grube plastry (około 3 cm) i lekko rozgniatamy dłonią. Nacieramy solą i grubo zmielonym pieprzem i układamy ciasno w miseczce. Zalewamy marynatą, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Oczyszczamy mięso z marynaty i mieszamy ją blenderem ze śmietaną na gęsty sos.
Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury.
Polędwicę najlepiej jest włożyć do specjalnego podłużnego koszyczka a medaliony na wysmarowaną olejem tackę do grillowania.
Medaliony grillujemy najpierw z jednej strony około 2 minut, przewracamy i smarujemy pędzęlkiem upieczoną stronę przygotowanym sosem. Pieczemy trzy minuty, odwracamy, smarujemy sosem i pieczemy jeszcze około minuty.
Polędwicę faszerowaną grillujemy po 2 minuty z każdej strony.
Możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami i szpinakiem.