Polędwica z grilla na dwa sposoby
Chef Paul proponuje doskonałe danie z grilla.

Składniki:
- 2 średnie polędwice wieprzowe, - 6 łyżek oleju z suszonych pomidorów, - 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina, - 1 szklanka suszonych pomidorów marynowanych w oleju, - 1 łyżeczka marynowanych kaparów, - 1/2 główki drobno posiekanego czosnku, - 1/2 łyżeczki suszonego oregano, - sól i pieprz do smaku, - 1/2 szklanki ukwaszonej śmietany kremówki

Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej z winem, czosnkiem i oregano. Polędwica faszerowana pomidorami Długim wąskim nożem nacinamy "kieszonkę" w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca). Faszerujemy mięso pomidorami, ciasno je upychając np rękojeścią od kopyści. Mięso nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, smarujemy marynatą, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Medaliony z polędwicy Polędwicę kroimy na grube plastry (około 3 cm) i lekko rozgniatamy dłonią. Nacieramy solą i grubo zmielonym pieprzem i układamy ciasno w miseczce. Zalewamy marynatą, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Oczyszczamy mięso z marynaty i mieszamy ją blenderem ze śmietaną na gęsty sos.

Pieczenie Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury. Polędwicę najlepiej jest włożyć do specjalnego podłużnego koszyczka a medaliony na wysmarowaną olejem tackę do grillowania. Medaliony grillujemy najpierw z jednej strony około 2 minut, przewracamy i smarujemy pędzęlkiem upieczoną stronę przygotowanym sosem. Pieczemy trzy minuty, odwracamy, smarujemy sosem i pieczemy jeszcze około minuty. Polędwicę faszerowaną grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami i szpinakiem.
