Polędwiczki drobiowe z sosem musztardowym
Pożywne i lekkostrawne mięso

Składniki
- łyżka soku z pomarańczy
- łyżeczka mielonej kolendry
- ząbek czosnku rozgnieciony
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 500 g polędwiczek drobiowych
- 4 garście rukwi wodnej lub rukoli
- 2 garście kiełków zielonego groszku (lub innych)
- czerwona papryka, pokrojona w ćwiartki i zgrillowana
- 1/2 awokado, pokrojona w cienkie plasterki
- łyżka orzechów piniowych
- SOS 3 łyżki soku z pomarańczy, łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, 2 łyżeczki oliwy
Sposób przygotowania
1. W dużej misce wymieszaj sok z pomarańczy, kolendrę, czosnek i słodką paprykę. Włóż do miski polędwiczki i natrzyj je dokładnie marynatą. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce na 10-15 minut.
2. Rozgrzej patelnię grillową.
3. W misce umieść sałatę, kiełki groszku, paprykę i plasterki awokado. Ostrożnie wymieszaj.
4. Kawałki kurczaka pokrój na mniejsze porcje i zgrilluj na patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i przykryj na 5 minut, aby doszło.
5. Wymieszaj składniki sosu. Przypraw solą i pieprzem. Polej sosem sałatkę. Na wierzchu ułóż kawałki kurczaka. Posyp orzechami piniowymi.