Polędwiczki nadziewane śliwkami

Nie masz pomysłu na obiad? Zrób dla całej rodziny polędwiczki nadziewane śliwkami. Smakują doskonale.

Taka polędwica smakuje doskonale
Taka polędwica smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 20 dag mrożonych śliwek
  • 200 ml czerwonego wina
  • cynamon

Przygotowanie:

1. Polędwiczki oczyścić, opłukać, nożem z długim cienkim ostrzem zrobić w nich otworki. Kieszonki napełnić suszonymi śliwkami. Najlepiej wkładać je jedna za drugą i popychać trzonkiem drewnianej łyżki. Tak przygotowane mięso natrzeć solą oraz pieprzem. Szybko obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut.

2. Powidła wymieszać z czerwonym winem. Zagotować. Dołożyć śliwki (mrożone owoce wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku). Ponownie doprowadzić całość do wrzenia. Sos przyprawić solą, pieprzem i cynamonem.

3. Gotowe polędwiczki pokroić w plasterki. Polać sosem śliwkowym. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i duszoną zieloną fasolką szparagową.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas