Polędwiczki nadziewane śliwkami
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób dla całej rodziny polędwiczki nadziewane śliwkami. Smakują doskonale.
Składniki:
- 60 dag polędwiczek wieprzowych
- sól
- pieprz
- 20 dag suszonych śliwek
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 20 dag mrożonych śliwek
- 200 ml czerwonego wina
- cynamon
Przygotowanie:
1. Polędwiczki oczyścić, opłukać, nożem z długim cienkim ostrzem zrobić w nich otworki. Kieszonki napełnić suszonymi śliwkami. Najlepiej wkładać je jedna za drugą i popychać trzonkiem drewnianej łyżki. Tak przygotowane mięso natrzeć solą oraz pieprzem. Szybko obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut.
2. Powidła wymieszać z czerwonym winem. Zagotować. Dołożyć śliwki (mrożone owoce wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku). Ponownie doprowadzić całość do wrzenia. Sos przyprawić solą, pieprzem i cynamonem.
3. Gotowe polędwiczki pokroić w plasterki. Polać sosem śliwkowym. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i duszoną zieloną fasolką szparagową.