Polędwiczki wieprzowe w cieście
Polędwiczki wieprzowe w cieście to hit obiadowy. Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz szybko skradną serca domowników. Polędwiczki wieprzowe w cieście przygotujesz w mgnieniu oka!

Składniki
- 1 średnia polędwiczka wieprzowa
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Polędwiczki wieprzowe w cieście - przygotowanie
Polędwiczkę wieprzową opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ukośnie w grubsze plasterki i bardzo delikatnie ubij.
Obie przesiane mąki połącz ze szczyptą soli. Dodaj mleko i 1-2 jajka, a następnie zmiksuj. Odstaw ciasto do zgęstnienia (na około pół godziny).
Pokrojone mięso oprósz delikatnie solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Polędwiczki zanurzaj w gęstym cieście naleśnikowym, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Odsącz z oleju na ręczniku papierowym, który wchłonie jego nadmiar.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: