Polędwiczki ze śliwkami
Polędwiczki ze śliwkami są doskonałe na niedzielny obiad. Połączenie słodkich śliwek z soczystym mięsem z pewnością znajdzie wielu amatorów! Polędwiczki ze śliwkami mają klasyczny smak i przyjemnie się kojarzą.
Polędwiczki ze śliwkami - przygotowanie
Śliwki opłucz, zalej na 10 min ciepłą wodą, osącz.
Z polędwiczek zetnij błonki, umyj je i osusz, odstaw na 20-30 min: przed smażeniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
Po tym czasie polędwiczki pokrój na 4 kawałki - w sumie otrzymasz 8 kawałków. Każdy kawałek mocno natrzyj solą i białym pieprzem oraz ewentualnie ziołami.
Trzonkiem drewnianej łyżki kuchennej zrób otwór w każdym kawałku polędwiczki (wzdłuż włókien). Otwory wypełnij ściśle suszonymi śliwkami.
Obsmaż nadziane kawałki na oliwie do zezłocenia. Przełóż je do garnka razem z sosem, który powstał podczas smażenia. Dolej ok. 3/4 szkl. gorącej wody, dorzuć kilka śliwek, przykryj.
Duś do miękkości, czyli ok. 30 min. Pod koniec odkryj garnek, żeby sos zgęstniał.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz także: