Reklama

Reklama

Polędwiczki ze śliwkami

Doskonałe na niedzielny obiad - połączenie słodkich śliwek z soczystym mięsem z pewnością znajdzie wielu amatorów!

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe o wadze ok. 40 dag każda, mniej więcej jednakowej grubości
  • ok. 20 dag śliwek suszonych
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa
  • ewentualnie łyżeczka suszonych ziół: majeranku albo tymianku

Przygotowanie:

Reklama

Śliwki opłucz, zalej na 10 min ciepłą wodą, osącz.

Z polędwiczek zetnij błonki, umyj je i osusz, odstaw na 20-30 min: przed smażeniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową.

Po tym czasie polędwiczki pokrój na 4 kawałki - w sumie otrzymasz 8 kawałków. Każdy kawałek mocno natrzyj solą i białym pieprzem oraz ewentualnie ziołami.

Trzonkiem drewnianej łyżki kuchennej zrób otwór w każdym kawałku polędwiczki (wzdłuż włókien). Otwory wypełnij ściśle suszonymi śliwkami.

Obsmaż nadziane kawałki na oliwie do zezłocenia. Przełóż je do garnka razem z sosem, który powstał podczas smażenia. Dolej ok. 3/4 szkl. gorącej wody, dorzuć kilka śliwek, przykryj.

Duś do miękkości, czyli ok. 30 min. Pod koniec odkryj garnek, żeby sos zgęstniał.

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Dowiedz się więcej na temat: polędwiczki | przepis na obiad | suszone śliwki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje