Polędwiczki wieprzowe w miodzie pitnym
Składniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych, łyżka masła, pół szklanki miodu pitnego, łyżka musztardy z Dijon, szklanka słodkiej śmietanki, szczypta suszonego estragonu, sól, biały pieprz.
Z polędwiczek odciąć cienkie końce (odcięte mięso przeznaczyć do innych celów), z reszty wyciąć kotleciki grubości palca, każdy delikatnie nagnieść dłonią (broń Boże nie traktować tłuczkiem!), posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło, szybko obsmażyć kotleciki z obu stron, wlać miód pitny, dodać estragon i dusić bez pokrywki na dużym ogniu, dopóki prawie cały płyn nie zniknie z patelni. Wlać śmietankę wymieszaną z musztardą i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.