Półkruche serduszka z orzechami
Pachną i smakują!
Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 2 żółtka
Nadzienie:
- 20 dag drobno posiekanych orzechów włoskich i laskowych
- 2 łyżki śmietany 30 proc.
- 2 łyżeczki cynamonu
- 10 dag brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Jajko i żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej do miski. Dodaj masło, posiekaj nożem z mąką. Dodaj jajko z cukrem, śmietanę, zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut.
2. Wymieszaj składniki nadzienia. Ciasto podziel na 10 kulek, każdą rozwałkuj, posmaruj nadzieniem, zwiń jak naleśnik, uformuj serduszko. Posmaruj jajkiem. Kładź na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 180˚C.