Pollo alla cacciatora (kurczak po myśliwsku)

Z kuchni włoskiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 3 ząbki czosnku,

- 2 średniej wielkości cebule,

- pęczek pietruszki,

- pół pęczka szałwii,

- 250 ml białego wina,

- 3 łyżki octy winnego (białego),

- czarny pieprz,

- 250 g małych pieczarek,

- 75 g Pancetty (można użyć wędzonego boczku),

- łyżka oliwy z oliwek,

- sól,

- puszka pomidorów (850 ml),

- szczypta cukru,

100 g czarnych oliwek bez pestki

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na 8 części, umieścić w płaskiej misce. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę i szałwię posiekać. Wino, ocet i przygotowane składniki zmieszać, doprawić pieprzem i wylać na kurczaka. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie wyjąć części kurczaka, osączyć, usunąć z mięsa pozostałą cebulę, czosnek i zioła, marynatę zachować. Grzyby poporzekrawać, pancetteę pokroić w paseczki. Oliwę rozgrzać w brytfannie, usmażyć pancettę na chrupko, zdjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Części kurczaka osuszyć ręcznikiem i obsmażyć na tłuszczu. Posolić. Dodać cebulę z czosnkiem i ziołami i grzyby, przesmażyć. Wlać 100 ml marynaty i pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać oliwki. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem. Jeszcze raz doprawić, posypać pancettą. Można podawać z chlebem.

Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas