Pollo alla cacciatora (kurczak po myśliwsku)
Z kuchni włoskiej.
- 3 ząbki czosnku,
- 2 średniej wielkości cebule,
- pęczek pietruszki,
- pół pęczka szałwii,
- 250 ml białego wina,
- 3 łyżki octy winnego (białego),
- czarny pieprz,
- 250 g małych pieczarek,
- 75 g Pancetty (można użyć wędzonego boczku),
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- puszka pomidorów (850 ml),
- szczypta cukru,
100 g czarnych oliwek bez pestki
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na 8 części, umieścić w płaskiej misce. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę i szałwię posiekać. Wino, ocet i przygotowane składniki zmieszać, doprawić pieprzem i wylać na kurczaka. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie wyjąć części kurczaka, osączyć, usunąć z mięsa pozostałą cebulę, czosnek i zioła, marynatę zachować. Grzyby poporzekrawać, pancetteę pokroić w paseczki. Oliwę rozgrzać w brytfannie, usmażyć pancettę na chrupko, zdjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Części kurczaka osuszyć ręcznikiem i obsmażyć na tłuszczu. Posolić. Dodać cebulę z czosnkiem i ziołami i grzyby, przesmażyć. Wlać 100 ml marynaty i pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać oliwki. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem. Jeszcze raz doprawić, posypać pancettą. Można podawać z chlebem.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal