Półmisek pełen... szkieletów
Czas przygotowania: 30 minut, 456 kcal, dla 8 osób.

Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka przypraw korzennych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- żółtko
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- lukier
- 10 łyżek cukru pudru
- białko
Wymieszaj razem mąkę, imbir, przyprawy korzenne i proszek do pieczenia. Zmiksuj masło i cukier, aż uzyskasz jednolity krem. Dodaj syrop klonowy, żółtko i wszystko dokładnie wymieszaj. Zmniejsz obroty i powoli dodawaj mąkę z przyprawami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Owiń je w folię i włóż na 20 minut do lodówki. Wyjmij, podziel na mniejsze części. Rozwałkuj każdą na placki o grubości ok. 5 mm. Ostrym nożykiem wycinaj kształty ludzika.
Ułóż na tacy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz 10-12 minut, aż nabiorą złotawobrązowego koloru. Przygotuj lukier. Zmiksuj białko na sztywną pianę, zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj cukier, aż uzyskasz pożądaną gęstość. Namaluj wzorki.