Pomidorki z bulgurem
Nie tylko dla jaroszy.
Składniki:
- 20 dag kaszki bulgur
- 2 cebulki dymki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 10 dag mrożonego groszku
- 10 dag sera typu bałkańskiego
- 12 dużych pomidorów
- przecier pomidorowy
- oliwa
- sól, pieprz
- cukier
Przygotowanie:
1. Kaszkę bulgur (drobną) zalej wrzątkiem (ok. 2 cm powyżej powierzchni kaszki) i odstaw na 20 minut. Dymkę oczyść i drobno posiekaj razem ze szczypiorkiem. Rozmrożony groszek krótko podgotuj w osolonej wodzie (2-3 minuty). Odcedź na sicie. Ser (może być feta) pokrusz.
2. Bulgur wymieszaj z posiekaną cebulką, szczypiorkiem, groszkiem i serem. Składniki skrop oliwą, starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Umyj pomidory (najlepsze będą twarde), osusz je, zetnij czapeczki. Wydrąż miąższ (odłóż go). Powstałe miseczki z pomidorów napełnij kaszą z dodatkami. Ułóż w nasmarowanej oliwą brytfannie, zapiekaj ok. 15 minut w 180 st.
4, Miąższ pomidorów rozmiksuj z łyżką przecieru pomidorowego, zagotuj. Powstały sos dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj do pomidorów na 5 minut przed końcem zapiekania.