Reklama

Reklama

Pomidorowa na młodej włoszczyźnie

Zupa pomidorowa to klasyka i godna następczyni niedzielnego rosołu. Tym razem mamy dla ciebie propozycję przygotowania wiosennej wersji na młodej włoszczyźnie. Palce lizać!

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 porcja rosołowa
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • cukier
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek bazylii
  • masło
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 20 dag makaronu
  • czosnek
  • śmietana
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Porcję rosołową (np. korpus kurczaka oraz 2-3 skrzydełka) opłucz, starannie, włóż do garnka i zalej 2 l wody. Doprowadź do wrzenia, odszumuj. Włoszczyznę oczyść, opłucz i pokrój na kawałki. Wrzuć 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Gotuj z dodatkiem soli 30 min.

Reklama

2. Cebulę oczyść, poszatkuj. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Pomidory sparz, obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj pomidory. Duś 5 minut. Dodaj do wywaru. Gotuj jeszcze 10 minut. Jeśli chcesz, świeże pomidory możesz zastąpić pomidorami z puszki.

3. Bazylię posiekaj. Połowę odłóż, resztę wsyp do zupy. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość doprowadź do wrzenia.

4. W osobnym naczyniu ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedź go na sicie, przelej zimną wodą, rozłóż na talerze. Zupę połącz ze 100 ml śmietany. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Rozlej na talerze i posyp odłożonymi wcześniej listkami świeżej bazylii.

Dowiedz się więcej na temat: zupa pomidorowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje