Pomidorowa na młodej włoszczyźnie

Zupa pomidorowa to klasyka i godna następczyni niedzielnego rosołu. Tym razem mamy dla ciebie propozycję przygotowania wiosennej wersji na młodej włoszczyźnie. Palce lizać!

Pomidorowa na młodej włoszczyźnie
Pomidorowa na młodej włoszczyźnie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Porcję rosołową (np. korpus kurczaka oraz 2-3 skrzydełka) opłucz, starannie, włóż do garnka i zalej 2 l wody. Doprowadź do wrzenia, odszumuj. Włoszczyznę oczyść, opłucz i pokrój na kawałki. Wrzuć 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Gotuj z dodatkiem soli 30 min.

2. Cebulę oczyść, poszatkuj. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Pomidory sparz, obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj pomidory. Duś 5 minut. Dodaj do wywaru. Gotuj jeszcze 10 minut. Jeśli chcesz, świeże pomidory możesz zastąpić pomidorami z puszki.

3. Bazylię posiekaj. Połowę odłóż, resztę wsyp do zupy. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość doprowadź do wrzenia.

4. W osobnym naczyniu ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedź go na sicie, przelej zimną wodą, rozłóż na talerze. Zupę połącz ze 100 ml śmietany. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Rozlej na talerze i posyp odłożonymi wcześniej listkami świeżej bazylii.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas