Pomidorowa zapiekanka
Zrób na obiad dla całej rodziny pomidorową zapiekankę. Domownicy będą zachwyceni jej wyjątkowym smakiem.
Składniki:
- 1 opakowanie tortellini
- 20 dag szynki
- 20 dag sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
Składniki na sos:
- 500 g pomidorów z puszki bez skórki (np. marki Sandra)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
Przygotowanie:
Gotujemy tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przez około 2 minuty. Następnie dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz pomidory z puszki. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut.
Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i czosnek. Wszystko podsmażamy. Następnie niewielkie, szklane naczynie smarujemy masłem, a na dnie układamy gotowe tortellini i polewamy połową gotowego sosu.
Kolejno układamy połowę smażonej szynki i posypujemy połową startego sera. W ten sam sposób układamy drugą warstwę. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.