Reklama

Reklama

Pomidory domowym sposobem

Znane były Indianom, którzy uprawiali je na długo przed Kolumbem, na terenach obecnego Meksyku i Peru. Nieduży (do 10 dag) pomidor dostarcza ok. 20 kalorii, zawiera witaminy A, z grupy B, C, PP oraz w zależności od odmiany również trochę wit. D, E i K. Dostarcza nam sole mineralne takie jak: potas, wapń, sód, żelazo fosfor, magnez, mangan, miedź. Działa moczopędnie. Jest zasadotwórczy.

Nasz klimat nie pozwala mu być krzewem rosnącym i owocującym bez przerwy przez wiele lat. Pomidory są dostępne jednak w handlu prawie przez cały rok, warto więc zrobić z nich - gdy cena jest atrakcyjna, lub nie zdąża dojrzeć przed pierwszymi przymrozkami - tylko takie przetwory, jakich nie kupimy w sklepie.

Reklama

Przetwory te poddajemy suchej pasteryzacji - “pod kocyk", tzn. zakręcone na gorąco słoiki układamy między warstwy ręczników lub otulamy szczelnie kocem i trzymamy w cieple do następnego dnia, aż słoiki wystygną. Dodatkowo można je układać również do góry dnem: większa pewność ich zamknięcia.

Konfitury z zielonych pomidorów

Składniki:

kg zielonych pomidorów
80 dag cukru
laska wanilii
ew. cukier waniliowy
goździki
skórka z cytryny
olejek aromatyczny

Sposób przygotowania:

Malutkie, niedojrzałe pomidory blanszujemy przez 2-3 minuty i odcedzamy. Kroimy na połówki, z których usuwamy pestkowy miąższ. W rondlu zagotujemy pół szklanki wody, dodajemy cukier i gotujemy aż się rozpuści. Wkładamy pomidory, wrzucamy skrawki skórki z cytryny i inne przyprawy.

Smażymy powoli, co jakiś czas potrząsając rondlem. Gdy pomidory będą szkliste, przejrzyste - usuwamy skórki cytrynowe i wanilię - a konfitury przekładamy do małych twistów i zalewamy syropem, który powstał podczas smażenia. Odstawiamy “pod kocyk".

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:

2 kg pomidorów
3 cebule
duża czerwona papryka
3-4 łyżki soli
szklanka octu
30 dag cukru
ziarna pieprzu, ziela angielskiego
kilka goździków
łyżka ziaren gorczycy
szczypta imbiru, cynamonu
ew. kolendra i estragon

Sposób przygotowania:

Pomidory (zdrowe bez brązowych plam) wkładamy na parę minut do wrzątku; po ostudzeniu kroimy w plasterki. Mieszamy z cebulą krojoną w plastry i solą. Odstawiamy na kilkanaście godzin poczym odsączamy z wytworzonego soku.

W dużym rondlu zagotowujemy litr wody z cukrem, octem i przyprawami, chwilę gotujemy poczym wkładamy odciśnięte pomidory. Gotujemy do 10 minut. Gorące przekładamy do słoików. Można dodać paseczki czerwonej papryki. Zamykamy na gorąco i wkładamy “pod kocyk".

Keczup

Składniki:

3 kg pomidorów
0,5 kg jabłek
po 20 dag pietruszki, selera
po 30 dag cebuli, marchewki
szklanka octu
30 dag cukru
2-3 listki laurowe
3-4 goździki
2 dag pieprzu
łyżeczka kminku
2 łyżki soli
10 dag musztardy

Sposób przygotowania:

Pomidory nie powinny zawierać dużej ilości wody. Jabłka najlepiej winne. Włoszczyznę, jabłka i pomidory zmielić w maszynce do mięsa, posypać cukrem, dodać pokruszone listki laurowe, kminek, posolić i zalać octem. Odstawić na 24 godziny, po czym gotować na małym ogniu ok. 3,5 godziny.

Uważać, by się nie przypaliło. Przetrzeć przez sito i ponownie gotować do 5-10 minut. W czasie gotowania dodać musztardę i oprószyć pieprzem. Gorący keczup przełożyć do małych słoików i odstawić “pod kocyk".

Dowiedz się więcej na temat: przetwory z pomidorów | pomidory | domowy ketchup

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje