Pomidory faszerowane mielonym mięsem
To danie przypomni ci pełnię lata i wzbudzi tęsknotę za wakacjami!

Składniki
- kilka gałązek pomidorów
- 2 cebule
- kilka pieczarek
- olej
- 20 dag mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- posiekane suszone pomidory w oleju
- łyżeczka natki pietruszki
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Pomidory umyj, osusz. Odetnij wierzchołki i delikatnie wydrąż środki. Cebule i pieczarki pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj mielone mięso i całość smaż około 20 minut, rozdrabniając mięso widelcem i cały czas mieszając. Dodaj suszone pomidory, natkę pietruszki i ketchup. Smaż, mieszając, jeszcze kilka minut. Odstaw do wystudzenia. 2. Każdy z pomidorów wypełnij farszem. Przykryj wierzchem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 180 st. C. Podawaj jako danie obiadowe do ziemniaków i surówek lub jako przekąskę z pieczywem.