Pomidory nadziewane pastą z awokado
Mało kto wie, że pomidory są owocami. Najczęściej wykorzystuje się je do sałatek, albo robi się z nich przecier. Dzisiaj podamy pomidory w nietypowy sposób. Wypróbujecie nasz przepis. Smacznego!
Składniki:
1 dojrzałe awokado,
2 twarde pomidory,
1/3 łyżeczki soku z limonki,
1 ząbek czosnku,
łyżka listków świeżej bazylii,
szczypta soli morskiej.
Sposób przygotowania:
Awokado rozgnieć na papkę, dodaj posiekaną bazylię, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z limonki i przypraw szczyptą soli. Pomidory wydrąż, a miąższ dodaj do pasty i wszystko dokładnie wymieszaj. Nafaszeruj pastą wydrążone pomidory. Pasta smakuje świetnie także na ciepłym razowym toście!
Cenne wartości odżywcze
Awokado - to tłusty i wartościowy owoc, którego miąższ jest doskonałym źródłem magnezu zapobiegającego skurczom, potasu regulującego ciśnienie krwi, cennych dla układu nerwowego witamin B2 i B6, przeciwkrwotocznej witaminy K oraz antynowotworowych witamin E i C. Pozwala obniżyć "zły" cholesterol, jest bogactwem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.