Pomidory nadziewane pastą z awokado

Mało kto wie, że pomidory są owocami. Najczęściej wykorzystuje się je do sałatek, albo robi się z nich przecier. Dzisiaj podamy pomidory w nietypowy sposób. Wypróbujecie nasz przepis. Smacznego!

Pomidor i awokado - doskonałe połączenie.
Pomidor i awokado - doskonałe połączenie. 123RF/PICSEL

Składniki:

1 dojrzałe awokado,

2 twarde pomidory,

1/3 łyżeczki soku z limonki,

1 ząbek czosnku,

łyżka listków świeżej bazylii,

szczypta soli morskiej.

Sposób przygotowania:

Awokado rozgnieć na papkę, dodaj posiekaną bazylię, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z limonki i przypraw szczyptą soli. Pomidory wydrąż, a miąższ dodaj do pasty i wszystko dokładnie wymieszaj. Nafaszeruj pastą wydrążone pomidory. Pasta smakuje świetnie także na ciepłym razowym toście!

Cenne wartości odżywcze

Awokado - to tłusty i wartościowy owoc, którego miąższ jest doskonałym źródłem magnezu zapobiegającego skurczom, potasu regulującego ciśnienie krwi, cennych dla układu nerwowego witamin B2 i B6, przeciwkrwotocznej witaminy K oraz antynowotworowych witamin E i C. Pozwala obniżyć "zły" cholesterol, jest bogactwem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas