Reklama

Reklama

Pommes duchesse, czyli ziemniaki księżniczki

Zapiekane puree w eleganckiej formie z każdego dania uczyni wykwintną propozycję.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 4 żółtka
  • 7 łyżek mleka
  • gałka muszkatołowa
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, odparować, przecisnąć przez praskę. Dodać 3 żółtka i 5 łyżek mleka. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i formować rozetki. Delikatnie posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka  i piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Reklama


Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal


Smacznego

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | dodatki | przystawki i przekąski | kuchnia francuska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje