Pommes duchesse, czyli ziemniaki księżniczki
Zapiekane puree w eleganckiej formie z każdego dania uczyni wykwintną propozycję.

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 4 żółtka
- 7 łyżek mleka
- gałka muszkatołowa
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, odparować, przecisnąć przez praskę. Dodać 3 żółtka i 5 łyżek mleka. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i formować rozetki. Delikatnie posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal