Pomysł na smaczną orzechową ozdobę

Własnoręcznie wykonane świąteczne ozdoby, to absolutny „must have” tegorocznych świąt! Wspólne przygotowywanie ozdób, pozwoli nam przeżyć przygotowania do tego magicznego czas razem z bliskimi. Doskonałą propozycją będą maślane ciasteczka z orzechami, które nie tylko będą świątecznym smakołykiem, ale mogą stać się również ozdobą stołu lub choinki. Najlepszy przepis na ciasteczka? Zróbcie je wspólnie!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Do mąki i cukru dodajemy schłodzone masło, szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto, z którego formujemy kulę. Owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i formujemy z niego kształty: mogą to być koła, prostokąty, gwiazdki itd. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były ozdobą choinki, za pomocą wykałaczki formujemy w nich małe dziurki. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka smarujemy lukrem i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich oraz posiekanymi pistacjami. Gotowe ciasteczka możemy przełożyć do dekoracyjnego koszyka, który przewiążemy wstążką i postawimy na świątecznym stole.

Przepis na lukier:

Ubijamy pianę z białka i stopniowo dodajemy przesiany cukier puder aż do uzyskania gęstej i lśniącej masy.

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas