Pomysłowe gołąbki ze smakowitym farszem
Najczęściej przygotowujemy gołąbki w wersji tradycyjnej, ale można też wprowadzić kilka innowacji. Dzięki temu danie to zyska wyjątkowy smak.
Roladki z kaszą bulgur
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź, dobrze osącz na sitku. Paprykę rozetnij, oczyść z pestek. Strąk opłucz i pokrój w kosteczkę. Boczek potnij na kawałeczki i wysmaż na chrupko na suchej patelni.
2. Kapustę oczyść, włóż do wrzątku. Po 2 minutach wyjmij, zdejmij wierzchnie liście. Ponownie włóż kapustę do wody, wyjmij, oderwij liście. Postępuj tak, aż rozdzielisz wszystkie liście. Cebulę obierz, posiekaj. Wymieszaj ją z jajkiem, kaszą, boczkiem i papryką.
3. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wymieszaj. Rozłóż na 12 największych liściach, resztą liści wyłóż formę. Gołąbki zwiń, lekko obsmaż na oleju. Przełóż do formy. Zalej bulionem. Zapiekaj ok. 30 minut w 190 st. W połowie czasu pieczenia obłóż gołąbki pomidorkami.
Jeśli chcesz przez dłuższy czas przechowywać włoską kapustę, nie odrywaj jej wierzchnich liści, a dłużej pozostanie świeża.
Farsz będzie bardziej wyrazisty w smaku, jeśli kaszę ugotujesz w lekkim grzybowym wywarze albo dodasz do niej 2-3 suszone borowiki (wcześniej namoczone, ugotowane i posiekane).
Z głąba kapusty przygotujesz szybki dip. Zetrzyj go, wymieszaj z jogurtem i posiekanym czosnkiem. Posól do smaku.
Gołąbki rybne z kapusty pekińskiej
Sposób przygotowania:
1. Papryki posmaruj olejem. Piecz ok. 40 minut w 200 st. Przykryj folią, odstaw na 30 minut. Sparz 3 pomidory, obierz je i oczyść. Papryki oczyść, zmiksuj z pomidorami. Przypraw posiekanym czosnkiem. Filety opłucz, osusz, podziel na 6 porcji, posyp solą i pieprzem.
2. Oddziel 6 dużych liści kapusty. Włóż je na 1-2 minuty do wrzątku. Wyjmij. Pozostałą kapustę posiekaj, wymieszaj z sosem z papryki i pomidorów. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Na liściach rozłóż kawałki ryby i porcje sosu. Zwiń, formując gołąbki. Ułóż je w garnku. Zalej resztą sosu. Pozostałe pomidory pokrój w plasterki, ułóż je na gołąbkach. Duś 25 minut. Danie posyp natką.
Mięso dorsza łatwo się rozpada podczas duszenia. Możesz temu zapobiec, skrapiając je sokiem z cytryny 2 godziny przed przygotowaniem.
Papryka będzie chrupiąca i smaczna nawet przez 5 dni, jeśli będziesz ją przechowywać w lodówce (w szufladzie na warzywa).
Modre gołąbki z migdałami
Sposób przygotowania:
1. Kapustę oczyść, wytnij głąb. Obgotuj w posolonej wodzie. Wyjmij, oddziel 12 dużych liści, zetnij z nich zgrubiałe nerwy. Bułki namocz w bulionie. Cebule obierz, posiekaj. Marchewki obierz, zetrzyj. Tymianek posiekaj.
2. Ryż połącz z migdałami, jajkami, odciśniętymi bułkami, marchewką, cebulą i tymiankiem. Wyrób. Przypraw solą, pieprzem oraz papryką. Na liściach kapusty rozłóż farsz. Zwiń, formując gołąbki. W brytfance rozgrzej masło, obsmaż na nim gołąbki. Zalej bulionem, duś 40 minut. Udekoruj koperkiem. Podawaj np. ze śmietaną.
Aby czerwona kapusta nie straciła koloru podczas duszenia, bulion zakwaś octem albo sokiem z cytryny (1-2 łyżki).
Przed krojeniem czerwonej kapusty posmaruj dłonie odrobiną oleju. Dzięki temu nie pobrudzisz rąk czerwonym sokiem.