Pomysły na przetwory z grzybów

Trwa sezon na grzyby. Niektóre okazy będzie można spotkać w lasach jeszcze w listopadzie, a wśród nich gąski, kurki i kanie. Szczęśliwcom, którym uda się zebrać pokaźną liczbę grzybów, proponujemy je zasuszyć, zamrozić, a także przygotować z nich pyszne przetwory. Sprawdzą się one doskonale w jesienno-zimowe dni. Podpowiadamy sześć sprawdzonych przepisów.

article cover
©123RF/PICSEL
Sałatka kardynalska - jak ją zrobić?Interia Kulinaria

Grzyby marynowane

©123RF/PICSEL

Jedną z najpopularniejszych polskich przekąsek są grzyby marynowane. Możemy przygotować je na wiele różnych sposobów. My podpowiadamy trzy sprawdzone, dzięki którym będzie można zajadać się pysznymi grzybkami przez cały rok.

Marynata tradycyjna

Oto przepis na tradycyjną marynatę do grzybków:

Potrzebne składniki:

* około dwa kilogramy grzybów (najlepiej różne rodzaje);

* 250 gramów cebuli szalotki;

* ziele angielskie;

* liście laurowe;

* trzy łyżki soli;

* trzy łyżki cukru;

* szklanka octu 10-procentowego na trzy szklanki wody.

Sposób przygotowania:

1. Grzyby dokładnie czyścimy, a następnie płuczemy (jeśli wybieramy maślaki, pamiętajmy, by zdjąć z nich skórkę).

2. Wrzucamy grzyby do osolonej wody i gotujemy kilka minut.

3. Następnie odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.

4. Obieramy cebulę, płuczemy, gotujemy we wrzątku przez dwie minuty i odcedzamy.

5. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy grzyby oraz cebulę.

6. Gotujemy wodę z przyprawami i octem.

7. Zalewamy grzyby tak, by woda sięgała do trzech centymetrów brzegów słoika.

8. Słoiki zakręcamy dokładnie. Wieczka warto wyłożyć folią aluminiową, by nie uległy korozji.

9. Na koniec pasteryzujemy słoiki (najlepiej metodą gotowania w garnku).

10. Po gotowaniu dokręcamy wieczka.

Marynata wytrawna

W marynacie wytrawnej główne skrzypce gra oczywiście czerwone wino, jednak potrzebnych będzie jeszcze kilka innych składników, a mianowicie:

* dwa kilogramy grzybów;

* 200 gramów cebuli;

* 200 gramów papryki konserwowej;

* szklanka czerwonego wytrawnego wina;

* sól;

* cukier;

* dwie szklanki octu winnego.

Sposób przygotowania:

1. Grzyby dokładnie czyścimy, płuczemy, następnie parzymy we wrzątku i odcedzamy.

2. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki, parzymy i odcedzamy.

3. Paprykę konserwową kroimy w paski lub kostkę.

4. Grzyby mieszamy z cebulą i papryką.

5. Przygotowujemy zalewę z wrzącej wody, soli, cukru, octu oraz wina (wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki).

6. Grzyby zalewamy zalewą tak, by zalewa sięgała trzy centymetry poniżej słoika.

7. Słoiki zakręcamy dokładnie. Wieczka warto wyłożyć folią aluminiową, by nie uległy korozji.

8. Na koniec pasteryzujemy słoiki (najlepiej metodą gotowania w garnku).

9. Po gotowaniu dokręcamy wieczka.

Grzybki marnowane w warzywach

Grzybki marynowane w warzywach to oryginalna alternatywa dla tradycyjnych grzybków marynowanych. Nie tylko świetnie smakują, ale i pięknie wyglądają. To świetna przekąska na jesienno-zimowe wieczory. Oto składniki, które będą potrzebne:

* półtora kilograma grzybów;

* szklanka octu (10 procent) i szklanka wody;

* 200 gramów kalafiora;

* 100 gramów papryki konserwowej;

* 100 gramów fasolki szparagowej konserwowej;

* sól;

* pieprz;

* ziele angielskie;

* cukier.

Sposób przygotowania:

1. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru.

2. Paprykę siekamy na kawałki.

3. Grzyby czyścimy, płuczemy, następnie parzymy we wrzątku i odcedzamy.

4. Grzyby układamy na przemian z warzywami.

5. Ocet gotujemy z wodą i przyprawami.

6. Gorącą mieszanką zalewamy grzyby i warzywa.

7. Słoiki zakręcamy wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, odwracamy do góry dnem i studzimy.

Grzyby kiszone

©123RF/PICSEL

Grzyby możemy również śmiało kisić. Takie grzyby po opłukaniu wodą będą smakować jak świeże. Możemy stosować je do dań z grzybów, ale także jako dodatek do innych potraw, na przykład do bigosu. Grzyby kiszone są zdrowsze dla układu pokarmowego niż grzyby marynowane w occie. Oto przepis.

Potrzebne składniki:

* dwa kilogramy grzybów;

* 60 gramów soli niejodowanej;

* 200 gramów cebuli;

* cukier (dwie łyżeczki);

* pięć litrów wody;

* liści laurowy;

* pieprz w ziarnach;

* ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie myjemy grzyby i moczymy w osolonej, wrzącej wodzie przez trzy minuty. Następnie odsączamy grzyby i studzimy je.

2. Układamy grzyby w słoikach warstwami kapeluszami do dołu. Każdą warstwę solimy, posypujemy cebulą, i prószymy delikatnie cukrem. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Na koniec układamy warstwę cebuli.

3. Całość delikatnie uciskamy i zakrywamy obciążonym talerzykiem na około dwa, trzy tygodnie w temperaturze pokojowej. Powierzchnia grzybów powinna zostać zasypana całkowicie solą. Dzięki temu po kilku dniach sok z grzybów przykryje ich powierzchnię. Jeśli soku jest zbyt mało, należy dodać zimnej, ale przegotowanej wody. Podczas przechowywania grzybów należy sprawdzać regularnie, czy na ich powierzchni nie tworzy się pleśń. Jeśli tak, należy ją delikatnie zdjąć.

Sałatka grzybowa - idealna na zimę

©123RF/PICSEL

Sałatka grzybowa to doskonała propozycja na zimowe dni. Świetnie sprawdzi się na ciepło, jak i na zimno. Jest wyrazista w smaku, dlatego z pewnością sprosta wymaganiom fanów tego typu potraw. Podpowiadamy, w jaki sposób ją przygotować.

Potrzebne składniki:

* miska (około trzylitrowa) ugotowanych grzybów;

* 500 gramów cebuli;

* trzy duże marchewki;

* szklanka oleju;

* szklanka wody;

* sześć łyżek octu;

* jeden mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gramów);

* kilka listków laurowych;

* kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego;

* sól;

* ostra papryka w proszku.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie dusimy na oleju (połowa szklanki).

2. Dodajemy marchewkę startych na grubych oczkach i dusimy przez kilka minut.

3. Dodajemy resztę oleju, wodę oraz przyprawy, jednak oprócz octu i koncentratu.

4. Dusimy całość, następnie dodajemy koncentrat, ocet, a na samym końcu grzyby.

5. Gotujemy całość kilka minut, a na koniec doprawiamy całość do smaku.

6. Jeszcze gorącą sałatkę przekładamy do słoików.

7. Pasteryzujemy przez 15 minut.

Duszone grzybki w słoikach

Nasza kolejna i zarazem ostatnia propozycja to grzybki duszone w słoikach. Grzybki najpierw duszone są na maśle, a następnie przekładane do słoików. Oto składniki, jakich będziemy potrzebować:

* dwa kilogramy grzybów leśnych;

* 500 mililitrów masła klarowanego;

* od dwóch do czterech cebul;

* sól, pieprz mielony.

1. Grzyby dokładnie czyścimy, płuczemy i odsączamy, a następnie kroimy w plasterki.

2. Masło roztapiamy w dużym garnku, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy ją do momentu, aż się zeszkli.

3. Dodajemy grzyby, smażymy mieszając aż do momentu odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Całość przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut. Studzimy.

Grzyby sprawdzą się jesienią i zimą nie tylko w postaci przetworów, ale także w postaci suszonej i mrożonej. W innych artykułach znajdziecie porady, w jaki sposób suszyć i mrozić grzyby.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas