Pomysły na słodkości i przekąski na Halloween od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriał partnera

Ciasteczka z wróżbą - przepis Ewy Wachowicz

Ciasteczka z wróżbą - przepis Ewy Wachowicz
Ciasteczka z wróżbą - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 2 szklanki mąki
  • mąka do podsypania
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju

Ciasteczka lizaki - przepis Ewy Wachowicz

Ciasteczka lizaki - przepis Ewy Wachowicz
Ciasteczka lizaki - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 200 g mąki
  • mąka do podsypania
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  •  powidła
  1. Mąkę przesiać na stolnicę. 
  2. Dodać cukier puder oraz zimne masło. 
  3. Wysiekać. 
  4. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. 
  5. Wybić jajko, dodać żółtko. Składniki wymieszać nożem, po czym wyrobić ciasto. 
  6. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut. 
  7. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. 
  8. Wykroić krążki - szklanką lub pierścieniem. 
  9. Na połowę krążków nałożyć powidła (tylko na środek). 
  10. Przykleić patyczki do szaszłyków. 
  11. Przykryć resztą krążków. 
  12. Delikatnie skleić brzegi. 
  13. Ciasteczkowe lizaki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. 
  14. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C. 
  15. Po wystudzeniu posmarować roztopioną czekoladą - z jednej strony. 
  16. Oprószyć kakao, używając szablonów lub własnoręcznie zrobionych wycinanek z kartonu.
Oliwki na trzy sposoby - przepisy Ewy Wachowicz
Oliwki na trzy sposoby - przepisy Ewy Wachowiczmateriał partnera

Oliwki z imbirem i miodem

  • 150 g oliwek zielonych
  • 1 mała marchewka
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz

Oliwki z czekoladą

  • 150 g oliwek czarnych
  • 75 g czekolady białej
  • tymianek
  • pieprz czerwony

Oliwki z anchois

  • 100 g oliwek czarnych
  • 100 g oliwek zielonych
  • 1 cebula czerwona
  • kilka anchois
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  •  sok z pomarańczy

"Żabie oczka" serwowane na słono

  • 300 g mąki
  • 250 g żółtego pikantnego sera
  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 słoik oliwek nadziewanych papryką
  • 2 żółtka
  1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. 
  2. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobniony, zetrzeć ser żółty na grubej tarce i dodać do mąki z masłem. 
  3. Zrobić dołeczek i dodać 2 żółtka. 
  4. Całość zagnieść. 
  5. Rozwałkować na grubość ok. ½ cm, lekko podsypując mąką. 
  6. Wykroić małe, okrągłe ciasteczka. Każde posmarować rozmąconym żółtkiem. 
  7. Oliwki pokroić w poprzek na dwie, a jeśli są twarde, to na trzy części. 
  8. Na każde ciastko dać rozkrojoną oliwkę, lekko dociskając. 
  9. Blachę piekarnikową posmarować cieniutko masłem i umieścić na niej ciasteczka. 
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10-15 minut (na złoty kolor).
„Słodycze z łyżeczki”. Śródziemnomorski deser z tradycjamiDOUNIA MAHIEDDINE / AFPTV / AFPAFP