Pomysły na słodkości i przekąski na Halloween od Ewy Wachowicz
Osobiście jestem tradycjonalistką i podobnie jak większość Polaków spędzam czas Wszystkich Świętych w zadumie. Wiele osób, zwłaszcza młodych, przygotowuje różnego rodzaju atrakcje związane z Halloween. Uważam, że można pogodzić te dwa podejścia. Dla tych, którzy celebrują zachodni zwyczaj, przygotowałam garść przepisów na przekąski i słodkości z "dreszczykiem".
Ciasteczka z wróżbą - przepis Ewy Wachowicz
Jak impreza halloweenowa, to koniecznie ciasteczka z wróżbą! To wypiek związany z kuchnią chińską, ale przy czytaniu treści wypisanych na karteczkach jest wiele frajdy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- mąka do podsypania
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Zrobić dołeczek, wybić jajka. Wlać wodę i olej. Wymieszać nożem, po czym rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić na chwilę, by odpoczęło. W tym czasie przygotować niewielki paseczki z wróżbą lub innym ciekawym zapisem (najlepiej, aby różniły się od siebie). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki (pierścieniem lub literatką). Na każdym położyć złożoną karteczkę z wróżbą i zlepić tak, jak pierogi (można lekko wygiąć, by powstały rogaliki - wówczas warto umieścić je na brzegu miski i naciągnąć rogi). Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.
Ciasteczka lizaki - przepis Ewy Wachowicz
Dobrze, by przekąska była dla gości zaskoczeniem. Co powiecie na ciasteczka-lizaki? Możecie dowolnie je ozdobić, by były w klimacie Halloween.
Składniki:
- 200 g mąki
- mąka do podsypania
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- powidła
Dekoracja: ½ tabliczki czekolady białej, kakao
Dodatkowo: patyczki do szaszłyków
Opis przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnicę.
- Dodać cukier puder oraz zimne masło.
- Wysiekać.
- Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek.
- Wybić jajko, dodać żółtko. Składniki wymieszać nożem, po czym wyrobić ciasto.
- Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.
- Wykroić krążki - szklanką lub pierścieniem.
- Na połowę krążków nałożyć powidła (tylko na środek).
- Przykleić patyczki do szaszłyków.
- Przykryć resztą krążków.
- Delikatnie skleić brzegi.
- Ciasteczkowe lizaki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C.
- Po wystudzeniu posmarować roztopioną czekoladą - z jednej strony.
- Oprószyć kakao, używając szablonów lub własnoręcznie zrobionych wycinanek z kartonu.
Polecamy również: Kanapkowe pasty warzywne. Z czego i w jaki sposób je przygotować?
Na halloweenową imprezę dobrze przygotować też przekąski na słono. Oto kilka propozycji na podanie oliwek.
Oliwki z imbirem i miodem
Składniki:
- 150 g oliwek zielonych
- 1 mała marchewka
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka miodu
- pieprz
Opis przygotowania:
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie, długie paski (np. obieraczką do warzyw). Identycznie obrać i pokroić imbir. Przełożyć do miseczki. Dorzucić oliwki. Dodać miód. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę.
Oliwki z czekoladą
Składniki:
- 150 g oliwek czarnych
- 75 g czekolady białej
- tymianek
- pieprz czerwony
Opis przygotowania:
Oliwki wsypać do miseczki. Dodać czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Posypać posiekanym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać.
Oliwki z anchois
Składniki:
- 100 g oliwek czarnych
- 100 g oliwek zielonych
- 1 cebula czerwona
- kilka anchois
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka oliwy
- sok z pomarańczy
Opis przygotowania:
Oliwki przełożyć do miseczki, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać. Przygotować sos. Anchois przełożyć do moździerza, rozetrzeć. Dodać musztardę i sok z pomarańczy. Wymieszać. Wlać oliwę i wszystko razem jeszcze raz wymieszać. Przelać na oliwki z cebulą.
Zobacz też: Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Wachowicz podaje przepisy na ciasta, przekąski i dania ze śliwkami
"Żabie oczka" serwowane na słono
Składniki:
- 300 g mąki
- 250 g żółtego pikantnego sera
- 2 żółtka
- 250 g masła
- 1 słoik oliwek nadziewanych papryką
- 2 żółtka
Opis przygotowania:
- Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać.
- Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobniony, zetrzeć ser żółty na grubej tarce i dodać do mąki z masłem.
- Zrobić dołeczek i dodać 2 żółtka.
- Całość zagnieść.
- Rozwałkować na grubość ok. ½ cm, lekko podsypując mąką.
- Wykroić małe, okrągłe ciasteczka. Każde posmarować rozmąconym żółtkiem.
- Oliwki pokroić w poprzek na dwie, a jeśli są twarde, to na trzy części.
- Na każde ciastko dać rozkrojoną oliwkę, lekko dociskając.
- Blachę piekarnikową posmarować cieniutko masłem i umieścić na niej ciasteczka.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10-15 minut (na złoty kolor).
Moi drodzy, jeśli planujecie imprezę na Halloween w swoim domu, to jestem przekonana, że wyżej wymienione przepisy "zdadzą egzamin". Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt z całą pewnością zadowoli zarówno was, jak i waszych gości.