Porcja białka z warzyw
Fasola i cieciorka na stół!
Sycąca cieciorka po indyjsku
Składniki:
- 1 puszka cieciorki
- 1/2 szklanki wywaru warzywnego
- 2 pokrojone cebule
- 4 łyżki oliwy
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3/4 łyżki startego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 6 listków mięty
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 2 pomidory
- 1 cytryna
- sól
Przygotowanie:
1. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj kurkumę, imbir, miętę, cieciorkę, a następnie chili, wywar i pomidory.
2. Gotuj 12 minut, posól do smaku. Przed podaniem polej cieciorkę sokiem z cytryny.
Szybka pasta z fasoli
Składniki:
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sok z połówki limonki
- 1 mały pęczek kolendry
- sól
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w pióra, czosnek posiekaj. Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj czosnek i przyprawy. Smaż nie dłużej niż minutę, by czosnek nie zgorzkniał. Zblenduj razem z kolendrą i fasolą na gładką pastę.
2. Dopraw solą i sokiem z limonki, przechowuj w lodówce do tygodnia.