Porcja białka z warzyw

Fasola i cieciorka na stół!

Cieciorka na gorąco
Cieciorka na gorąco123RF/PICSEL

Sycąca cieciorka po indyjsku

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 pokrojone cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3/4 łyżki startego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 6 listków mięty
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 pomidory
  • 1 cytryna
  • sól

Przygotowanie:

1. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj kurkumę, imbir, miętę, cieciorkę, a następnie chili, wywar i pomidory.

2. Gotuj 12 minut, posól do smaku. Przed podaniem polej cieciorkę sokiem z cytryny.

Szybka pasta z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sok z połówki limonki
  • 1 mały pęczek kolendry
  • sól

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w pióra, czosnek posiekaj. Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj czosnek i przyprawy. Smaż nie dłużej niż minutę, by czosnek nie zgorzkniał. Zblenduj razem z kolendrą i fasolą na gładką pastę.

2. Dopraw solą i sokiem z limonki, przechowuj w lodówce do tygodnia.

Zmysłowe smaki: Sałatka z pomarańczy i seraInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas