Porzeczka - królowa deserów
Wypróbuj te przepisy i ciesz się jej smakiem.
Deser z porzeczkami
Składniki:
- 1 szklanka porzeczek
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 2 łyżki białego wina (opcjonalnie)
- 50 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Porzeczki wsyp do garnka (odłóż część do dekoracji), dodaj cukier i dwie łyżki wody. Gotuj aż owoce zmiękną i puszczą sok. Odstaw do ostygnięcia, a potem zmiksuj blenderem.
2. Jogurt i śmietankę połącz z miodem (możesz dodać 2 łyżki białego wina). Nałóż naprzemiennie warstwy śmietankowej i owocowej masy. Udekoruj owocami, ewentualnie płatkami migdałów.
3. Deser wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Sernik jagodowo - porzeczkowy
Składniki:
Na spód:
- 40 g herbatników maślanych
- 15 g masła
Na masę serową:
- 175 g twarogu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 60 g drobnego cukru
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
Na galaretkę:
- 700 g czarnych porzeczek i jagód + garść do dekoracji
- 5 g żelatyny cukier
Przygotowanie:
1. Herbatniki rozkrusz w woreczku foliowym, uderzając w nie tłuczkiem. Masło rozpuść. Wymieszaj rozkruszone herbatniki z masłem i wyłóż nimi dno natłuszczonej tortownicy. Odstaw do lodówki.
2. Twaróg zmiksuj z cukrem, kremówką i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do masy twarogowej. Zmiksuj, żeby nie było grudek. Wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Umyte owoce gotuj, aż puszczą sok. Masę przetrzyj przez drobne sitko. Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku. Wlej ją do soku, dosłodź do smaku. Gdy galaretka wystygnie i zacznie gęstnieć, wlej ją na masę serową i dodaj odłożone całe owoce.
4. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.