Porzeczka - królowa deserów

Wypróbuj te przepisy i ciesz się jej smakiem.

Deser z porzeczkami

Składniki:

  • 1 szklanka porzeczek
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 2 łyżki białego wina (opcjonalnie)
  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Porzeczki wsyp do garnka (odłóż część do dekoracji), dodaj cukier i dwie łyżki wody. Gotuj aż owoce zmiękną i puszczą sok. Odstaw do ostygnięcia, a potem zmiksuj blenderem.

Reklama

2. Jogurt i śmietankę połącz z miodem (możesz dodać 2 łyżki białego wina). Nałóż naprzemiennie warstwy śmietankowej i owocowej masy. Udekoruj owocami, ewentualnie płatkami migdałów.

3. Deser wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Sernik jagodowo - porzeczkowy

Składniki:

Na spód:

  • 40 g herbatników maślanych
  • 15 g masła

Na masę serową:

  • 175 g twarogu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody

Na galaretkę:

  • 700 g czarnych porzeczek i jagód + garść do dekoracji
  • 5 g żelatyny cukier

Przygotowanie:

1. Herbatniki rozkrusz w woreczku foliowym, uderzając w nie tłuczkiem. Masło rozpuść. Wymieszaj rozkruszone herbatniki z masłem i wyłóż nimi dno natłuszczonej tortownicy. Odstaw do lodówki.

2. Twaróg zmiksuj z cukrem, kremówką i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do masy twarogowej. Zmiksuj, żeby nie było grudek. Wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Umyte owoce gotuj, aż puszczą sok. Masę przetrzyj przez drobne sitko. Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku. Wlej ją do soku, dosłodź do smaku. Gdy galaretka wystygnie i zacznie gęstnieć, wlej ją na masę serową i dodaj odłożone całe owoce.

4. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje