Porzeczkowa na zimno
Sezon na porzeczki trwa - wykorzystaj to!
Składniki:
- 3 dag masła
- 3 dag mąki pszennej
- 40 dag czerwonych porzeczek
- szczypta soli
- 5 dag cukru kryształu
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
- świeże zioła do dekoracji (mięta, melisa)
Przygotowanie:
1. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Na rozpuszczony tłuszcz wsyp mąkę. Mieszając, przygotuj jasną zasmażkę. Dalej mieszając, stopniowo dolewaj litr wodę. Gotuj ok. 15 minut.
2. Porzeczki opłucz, osącz na sicie, usuń szypułki (kilka gałązek odłóż do dekoracji). Zmiksuj na gładkie purée. Dodaj do zupy razem z cukrem i szczyptą soli. Gotuj jeszcze 5 minut.
3. Zupę zdejmij z ognia, wymieszaj ze słodką śmietanką. Ostudź, odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozlej zupę do miseczek. Dekoruj kleksem kwaśnej śmietany, odłożonymi owocami i ziołami.