Przekonaj się do tej zmiany. Pomidorowa nabierze niezwykłej esencji
Pomidorowa – prawdopodobnie najpopularniejsza i najbardziej lubiana zupa, która, choć jest prosta w przygotowaniu, to jednak wymaga pewnej wiedzy kulinarnej i doświadczenia. Co należy zrobić, by z zupy pomidorowej wyciągnąć jak najwięcej esencji smaku i aromatu?

Na jakim mięsie gotować pomidorową?
Niewykluczone, że w każdy poniedziałek zdecydowana większość Polaków zajada się zupą pomidorową. Dlaczego? Otóż przyjęło się, by popularną pomidorówkę przygotowywać na rosole, który zazwyczaj zostaje nam po niedzielnym obiedzie. Takie rozwiązanie z pewnością jest wygodne, a my dzięki temu nie marnujemy jedzenia.
Jeśli jednak nie posiadamy resztek rosołu, należy przygotować mięsny wywar, który będzie bazą do zrobienia zupy pomidorowej. Zatem po które rodzaje mięsa sięgnąć, by pomidorowa smakowała obłędnie?
Rzecz jasna możemy przygotować wywar mięsny wyłącznie na drobiu, i wówczas pomidorowa nadal będzie smaczna, ale warto jednak nieco wzbogacić smak, dodając inne rodzaje mięs. Dobrym rozwiązaniem będzie dodanie wołowiny, np. sięgając po szponder, pręgę lub ogon wołowy.
Ponadto smak zupy pomidorowej wzbogacimy, jeśli mięsny wywar ugotujemy wkładając do garnka niewielką kość schabową z kawałkiem mięsa. Z kolei rozglądając się za mięsem drobiowym, doskonałym rozwiązaniem będą skrzydełka i udka. Połączenie kilku rodzajów mięs sprawi, że wywar na zupę pomidorową będzie esencjonalny i smaczny.

Jakie pomidory do zupy pomidorowej?
Smaczna, aromatyczna zupa pomidorowa, to nie tylko odpowiedni wywar mięsny, ale również, rzecz jasna, pomidory. Z powodzeniem możemy sięgać zarówno po świeże pomidory, w formie passaty, przecieru, koncentratu, jak i po te z puszki. Wybierając pomidory na zupę pomidorową, warto zwrócić uwagę, by charakteryzowały się "mięsistą"strukturą i naturalną słodyczą. Istotny jest również ich stosunkowo intensywny zapach.
Do ugotowania zupy pomidorowej doskonale nadają się pomidory malinowe, które są słodkie i aromatyczne. Dobrym rozwiązaniem będą również pomidory tzw. bawole serca. Nadają one zupie bardzo wyrazistego smaku, w dodatku są bardzo "mięsiste", dzięki czemu zupa będzie miała m.in. kremową konsystencję.
Pomidory daktylowe i śliwkowe również pasują do pomidorowej, bowiem wyróżniają się wysokim poziomem słodyczy, zatem idealnie nadają się na zupę pomidorową z wyraźnie wyczuwalnym, słodkim akcentem.
Kwaskowatą pomidorową uzyskamy, dodając pomidory Roma. Dzięki nim nasza zupa zyska intensywnego, czerwonego koloru. Do klasycznej zupy pomidorowej dobrym wyborem będą pomidory San Marzano.
Warto wiedzieć:Włoch łapie się za głowę, Polacy zajadają na potęgę. Słodkie owoce z serem to obiadowy hit