Choć cierpka, to pełna zdrowia. Dlaczego warto przekonać się do soku z aronii?
Smak może wywołać grymas na twarzy. Dlaczego jednak warto się przełamać i wprowadzić do diety ten nieco zapomniany polski owoc - aronię? Odpowiedź jest prosta: ze względu na jej wybitne właściwości zdrowotne. Co potrafią te niepozorne, czarne kuleczki?

Spis treści:
Sok z aronii - naturalny sprzymierzeniec zdrowia
Aronia, przez swój specyficzny cierpki smak, zdecydowanie nie cieszy się popularnością. Jest to jednak prawdziwa skarbnica cennych składników. Owoce zawierają ogromną ilość antyoksydantów, polifenoli, witaminę C, prowitaminę A (karotenoidy) oraz minerały - potas, magnez, wapń.
To właśnie bogatemu wnętrzu zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne, które od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Dziś nauka potwierdza to, co nasze babcie wiedziały intuicyjnie - aronia to moc natury ukryta w małej jagodzie.
Jak wielka jest ta moc? Po awarii elektrowni jądrowej w Fukushimie owoce i sok z polskiej aronii były wysyłane do Japonii, gdzie podawano je osobom narażonym na szkodliwe promieniowanie. Jako owoc zawierający wyjątkowo duże ilości antyoksydantów aronia przez lata była badana w instytutach wojskowych, gdzie potwierdzono jej skuteczność.
Naturalne remedium na choroby układu krążenia i nadciśnienie
Jedną z najbardziej znanych i udokumentowanych naukowo właściwości aronii, jest jej pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w szczególności na regulację ciśnienia krwi.
Nadciśnienie tętnicze to najczęstsze schorzenie układu sercowo-naczyniowego. Badania pokazują, że regularne spożywanie aronii może przyczynić się do obniżenia zarówno ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego.
Dzieje się tak dzięki zawartym w aronii antocyjanom, które mają działanie antyoksydacyjne, rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają ich elastyczność i zapobiegają powstawaniu złogów. Regularne spożywanie aronii może więc poprawiać funkcjonowanie i stan naczyń krwionośnych.
Jeśli więc szukasz naturalnego wsparcia dla swojego serca i chcesz utrzymać ciśnienie w ryzach, warto sięgnąć po aronię. Może nie zastąpi leków, ale z pewnością stanowi cenny element zdrowego stylu życia.

Wpływ aronii na poziom cholesterolu
Dyslipidemia, czyli nieprawidłowy poziom lipidów we krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Jak się okazuje, stosowanie aronii prowadzi do istotnej poprawy całego profilu lipidowego. Antocyjany zmniejszają stężenie całkowitego cholesterolu, "złego" cholesterolu LDL, a także trójglicerydów. Do tego hamują ekspresję enzymów odpowiedzialnych za syntezę kwasów tłuszczowych.
Aronia a poziom glukozy
Nie tylko serce i naczynia krwionośne korzystają z dobrodziejstw aronii. Okazuje się, że może ona mieć również pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi.
Naukowcy donoszą, że aronia obniża poziom glukozy i insuliny we krwi, zmniejsza insulinooporność i poprawia tolerancję glukozy. Te korzystne właściwości aronii przypisuje się, wcześniej już wspomnianym, związkom antyoksydacyjnym, które mają działanie przeciwzapalne i pomagają regulować metabolizm i tłuszczów, i węglowodanów.
Aronia w tym przypadku działa podobnie do metforminy, zwiększając wrażliwość na insulinę i obwodowe wchłanianie glukozy, ale bez podnoszenia poziomu samej insuliny - co zmniejsza ryzyko hipoglikemii.
Ponadto, aronia opóźnia wchłanianie glukozy z jelit poprzez hamowanie aktywności enzymów rozkładających węglowodany. Za te właściwości odpowiadają głównie antocyjany, ale także procyjanidyny i niektóre kwasy fenolowe.
Aronia przeciwdziała także stresowi oksydacyjnemu wywołanemu zbyt wysokim poziomem glukozy, który jest szkodliwy dla naczyń krwionośnych i białek w organizmie, powodując ich uszkodzenie.

Jak włączyć aronię do swojej diety?
Cierpki smak aronii sprawia, że rzadko jemy ją na surowo, ale na szczęście istnieje wiele pysznych sposobów na jej wykorzystanie. Możemy przygotowywać z niej soki, dżemy, konfitury, nalewki, a nawet dodawać do ciast i deserów.
Najczęściej aronię spożywa się w postaci soku, aleważne jest, aby był to sok 100procentowy z owoców aronii, niesłodzony i nie z koncentratu. Zalecana ilość soku to 100 ml dziennie.
Suszona aronia świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska, a mrożone owoce można dodawać do smoothie i koktajli. Warto eksperymentować i znaleźć swoje ulubione sposoby na korzystanie z prozdrowotnych właściwości aronii.
Pamiętajmy jednak o umiarze
Aronia, choć niezwykle zdrowa, w nadmiernych ilościach może powodować dolegliwości żołądkowe. U osób z nadciśnieniem może spowodować zbyt duże obniżenie ciśnienia, zwłaszcza w połączeniu z lekami. Dlatego przed wprowadzeniem soku z aronii do diety warto skonsultować się z lekarzem.