Reklama

Reklama

Postne naleśniki i krokiety

Każdej z nas brakuje czasem pomysłu na bezmięsny obiad czy kolację. Prostym i pysznym rozwiązaniem mogą wtedy być naleśniki lub krokiety.

Fiński naleśnik z piekarnika

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 5 dag masła
  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 700 ml mleka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • cukier puder do posypania
  • ulubione konfitury lub sezonowe owoce

Sposób przygotowania

1. Masło rozpuścić w rondelku na jak najmniejszym ogniu (żeby się nie przypaliło, można też stopić je w kuchence mikrofalowej) i odstawić do całkowitego ostudzenia. 

2. Jajka ubić mikserem przez 2-3 minuty, aż do powstania lekkiego puchu. Nie przerywając miksowania, dodać kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę oraz rozpuszczone masło. 

3. Ciasto wylać na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Gotowy naleśnik pokroić na kawałki. Posypać cukrem pudrem. Podawać z owocami lub konfiturami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje