Postne naleśniki i krokiety

Każdej z nas brakuje czasem pomysłu na bezmięsny obiad czy kolację. Prostym i pysznym rozwiązaniem mogą wtedy być naleśniki lub krokiety.

Pieczone naleśniki
Pieczone naleśniki123RF/PICSEL

Fiński naleśnik z piekarnika

Sposób przygotowania

1. Masło rozpuścić w rondelku na jak najmniejszym ogniu (żeby się nie przypaliło, można też stopić je w kuchence mikrofalowej) i odstawić do całkowitego ostudzenia. 

2. Jajka ubić mikserem przez 2-3 minuty, aż do powstania lekkiego puchu. Nie przerywając miksowania, dodać kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę oraz rozpuszczone masło. 

3. Ciasto wylać na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Gotowy naleśnik pokroić na kawałki. Posypać cukrem pudrem. Podawać z owocami lub konfiturami.

Przepis na naleśniki z seremInteria Kulinaria
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami123RF/PICSEL

Krokiety z pieczarkami

Sposób przygotowania

1. Na ciasto zmiksować mąkę ze szczyptą soli, 3 jajkami, mlekiem i 3 łyżkami oleju. Po 30 minutach usmażyć cienkie naleśniki. 

2. Obrać i drobno posiekać cebulę. Opłukany strąk papryki pokroić na pół, pozbawiam nasion, miąższ drobno posiekać. Oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę. 

3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać pieczarki. Dusić, aż płyn odparuje. Wrzucić paprykę, jeszcze chwilę smażyć razem. Farsz doprawić solą i pieprzem. 

4. Na każdy placek nałożyć porcję farszu, zwijać krokiety. Panierować je w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na złoto.

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiInteria.tv
100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas