Postne naleśniki i krokiety
Każdej z nas brakuje czasem pomysłu na bezmięsny obiad czy kolację. Prostym i pysznym rozwiązaniem mogą wtedy być naleśniki lub krokiety.

Fiński naleśnik z piekarnika
Składniki
- 5 dag masła
- 3 duże jajka (rozmiar L)
- 700 ml mleka
- 2 łyżki cukru kryształu
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 kg mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- cukier puder do posypania
- ulubione konfitury lub sezonowe owoce
Sposób przygotowania
1. Masło rozpuścić w rondelku na jak najmniejszym ogniu (żeby się nie przypaliło, można też stopić je w kuchence mikrofalowej) i odstawić do całkowitego ostudzenia. 2. Jajka ubić mikserem przez 2-3 minuty, aż do powstania lekkiego puchu. Nie przerywając miksowania, dodać kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę oraz rozpuszczone masło. 3. Ciasto wylać na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Gotowy naleśnik pokroić na kawałki. Posypać cukrem pudrem. Podawać z owocami lub konfiturami.

Krokiety z pieczarkami
Składniki
- 30 dag mąki
- 4 jajka
- 2,5 szkl. mleka
- olej
- cebula
- strąk czerwonej papryki
- 1/2 kg pieczarek
- łyżka masła
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Na ciasto zmiksować mąkę ze szczyptą soli, 3 jajkami, mlekiem i 3 łyżkami oleju. Po 30 minutach usmażyć cienkie naleśniki. 2. Obrać i drobno posiekać cebulę. Opłukany strąk papryki pokroić na pół, pozbawiam nasion, miąższ drobno posiekać. Oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać pieczarki. Dusić, aż płyn odparuje. Wrzucić paprykę, jeszcze chwilę smażyć razem. Farsz doprawić solą i pieprzem. 4. Na każdy placek nałożyć porcję farszu, zwijać krokiety. Panierować je w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na złoto.