Potrawka śliwkowo-pieczarkowa
Podawaj z ryżem.

Składniki na 4 porcje:
- 60 dag pieczarek, - 12 dag mąki, - 150 ml wytrawnego białego wina, - tłuszcz, - 10 dag suszonych śliwek, - sok z cytryny do smaku, - mąka, sól, - pieprz, - słodka mielona papryka
Przygotowanie:
1. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w plasterki. Niewielką ilość tłuszczu rozgrzej na patelni, usmaż pieczarki na złoty kolor. 2. Śliwki umyj, namocz w ciepłej wodzie, następnie je rozgotuj. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez druciane sitko. 3. Otrzymany Przecier śliwkowy wymieszaj z plasterkami pieczarek. Oprósz niewielką ilością mąki. Mieszając powoli dolewaj niewielkie ilości wina. Duś kila minut nie przestając mieszać. Otrzymaną potrawkę przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką. Podaj z ryżem lub kaszą i sałatą w sosie śmietanowym. Czas przygotowania: 30 minut. Wartość kaloryczna 1 porcji: 120 kcal.