Potrawka śliwkowo-pieczarkowa

Podawaj z ryżem.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 60 dag pieczarek,
- 12 dag mąki,
- 150 ml wytrawnego białego wina,
- tłuszcz,
- 10 dag suszonych śliwek,
- sok z cytryny do smaku,
- mąka, sól,
- pieprz,
- słodka mielona papryka

Przygotowanie:

1. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w plasterki. Niewielką ilość tłuszczu rozgrzej na patelni, usmaż pieczarki na złoty kolor.
2. Śliwki umyj, namocz w ciepłej wodzie, następnie je rozgotuj. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez druciane sitko.
3. Otrzymany Przecier śliwkowy wymieszaj z plasterkami pieczarek. Oprósz niewielką ilością mąki. Mieszając powoli dolewaj niewielkie ilości wina. Duś kila minut nie przestając mieszać. Otrzymaną potrawkę przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką. Podaj z ryżem lub kaszą i sałatą w sosie śmietanowym.
Czas przygotowania: 30 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 120 kcal.

Dowiedz się więcej na temat: potrawy wegetariańskie | grzyby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje