Potrawy wielkanocne

W tych wersjach są wyjątkowo smaczne!

Jajka nadziewane
Jajka nadziewanemateriały prasowe

Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym

Sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Przełóż do miski i zalej koncentratem barszczu czerwonego. Jajka powinny być całkowicie zakryte. Miskę owijamy folią spożywczą i przekładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie jajka wyciągamy i przekrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy żółtko. Serek łączymy z chrzanem, koperkiem, pokrojonym w kostkę lub startymi rzodkiewkami. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Połówki jajek faszerujemy naszym nadzieniem i ewentualnie ozdabiamy plasterkiem rzodkiewki i kiełkami.

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
Żurek z pulpetami
Żurek z pulpetamimateriały prasowe

Przepis na pyszny, wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi

Sposób przygotowania

Żurek przygotuj według instrukcji na opakowaniu (zagotuj 0,9 l wody, wlej koncentrat żurku do wrzącej wody i wymieszaj). Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i rozgnieć widelcem. Do ugotowanych jajek wbij surowe jajko, wsyp bułkę tartą oraz natkę pietruszki, dopraw i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj - mocno dociskając masę jajeczną - małe kotleciki, następnie obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawaj z ciepłym żurkiem.

Przepis na tradycyjny żurekInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas