Potrawy wielkanocne
W tych wersjach są wyjątkowo smaczne!

Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym
Składniki
- 9 jaj
- 2,5 łyżeczki chrzanu z cytryną np. Krakus
- 300-400 g serka twarożkowego naturalnego
- 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 2 butelki koncentratu barszczu czerwonego np. Krakus
- kiełki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Przełóż do miski i zalej koncentratem barszczu czerwonego. Jajka powinny być całkowicie zakryte. Miskę owijamy folią spożywczą i przekładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie jajka wyciągamy i przekrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy żółtko. Serek łączymy z chrzanem, koperkiem, pokrojonym w kostkę lub startymi rzodkiewkami. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Połówki jajek faszerujemy naszym nadzieniem i ewentualnie ozdabiamy plasterkiem rzodkiewki i kiełkami.

Przepis na pyszny, wielkanocny żurek z kotlecikami jajecznymi
Składniki
- 1 butelka koncentratu żurku np. Krakus
- 0,9 litra wody
- 3 ugotowane jajka
- 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
- 1 surowe jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
Żurek przygotuj według instrukcji na opakowaniu (zagotuj 0,9 l wody, wlej koncentrat żurku do wrzącej wody i wymieszaj). Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i rozgnieć widelcem. Do ugotowanych jajek wbij surowe jajko, wsyp bułkę tartą oraz natkę pietruszki, dopraw i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj - mocno dociskając masę jajeczną - małe kotleciki, następnie obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawaj z ciepłym żurkiem.