Potworne muffinki

Składniki na 18 sztuk. Przygotowanie: ok. 60 minut.

Muffiny można dekorować wedle uznania
Muffiny można dekorować wedle uznania©123RF/PICSEL

Mąkę przesiać do dużej miski z solą i proszkiem do pieczenia, dodać drobno posiekaną białą czekoladę i cukier, wymieszać.

Masło roztopić, wystudzić, wymieszać z jajkami, mlekiem, skórką, dolać do suchych składników. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto nie powinno być zbyt gładkie (zmiksowane).

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Jeszcze ciepłe dekorować białą polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Najlepiej rozprowadzać ją szerokim pędzelkiem. Z kolei z cienkim pędzelkiem malować buźki, używając ciemnej polewy.

Nasza rada

Muffinki będą jak puch, jeśli po ­wymieszaniu suchych składników z mokrymi będą widoczne grudki mąki zbite z kawałkami czekolady.

Przepis na muffinki brokułoweInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas