Potworne muffinki
Składniki na 18 sztuk. Przygotowanie: ok. 60 minut.

Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 20 dag białej czekolady
- 2 jajka
- 320 ml mleka (3,2 proc.)
- 18 dag masła
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny lub pomarańczy albo kilka kropli aromatu cytrynowego
- szczypta soli
do dekoracji
- 2 opakowania polewy o smaku białej czekolady
- 1 opakowanie polewy o smaku gorzkiej czekolady
Mąkę przesiać do dużej miski z solą i proszkiem do pieczenia, dodać drobno posiekaną białą czekoladę i cukier, wymieszać. Masło roztopić, wystudzić, wymieszać z jajkami, mlekiem, skórką, dolać do suchych składników. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto nie powinno być zbyt gładkie (zmiksowane).Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Jeszcze ciepłe dekorować białą polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Najlepiej rozprowadzać ją szerokim pędzelkiem. Z kolei z cienkim pędzelkiem malować buźki, używając ciemnej polewy.
Nasza rada
Muffinki będą jak puch, jeśli po wymieszaniu suchych składników z mokrymi będą widoczne grudki mąki zbite z kawałkami czekolady.