Reklama

Reklama

Powidła, dżemy, konfitury

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami. Rozpoczyna się czas robienia przetworów.

Co zrobić by były jak najlepsze dla całej rodziny? Przede wszystkim należy wybierać dobrej jakości dojrzałe owoce, te z upraw ekologicznych. Jak zrobić pyszne powidła ze śliwek? Owoce myjemy, osuszamy i wyjmujemy z nich pestki.

Reklama

Następnie gotujemy je na małym ogniu, dodając cukier i pilnując by się nie przypaliły. Warto wykorzystać sprawdzone przepisy - pamiętajmy, że ilość substancji słodzącej uzależniona jest od tego, czy robimy powidła, dżemy czy też konfitury.

Masę owocową wkładamy do wyparzonych słoików i zamykamy szczelnie zakrętkami (najlepiej nowymi, gdyż te z zeszłego roku, mogą być uszkodzone).

Jeśli robimy przetwory dla dzieci zrezygnujmy z cukrów żelujących. Zawierają bowiem konserwanty, które mogą uczulić naszą pociechę.

Dowiedz się więcej na temat: konfitury

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje