Powidła, dżemy, konfitury

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami. Rozpoczyna się czas robienia przetworów.

Jeśli robimy przetwory dla dzieci zrezygnujmy z cukrów żelujących
Jeśli robimy przetwory dla dzieci zrezygnujmy z cukrów żelujących123RF/PICSEL

Co zrobić by były jak najlepsze dla całej rodziny? Przede wszystkim należy wybierać dobrej jakości dojrzałe owoce, te z upraw ekologicznych. Jak zrobić pyszne powidła ze śliwek? Owoce myjemy, osuszamy i wyjmujemy z nich pestki.

Następnie gotujemy je na małym ogniu, dodając cukier i pilnując by się nie przypaliły. Warto wykorzystać sprawdzone przepisy - pamiętajmy, że ilość substancji słodzącej uzależniona jest od tego, czy robimy powidła, dżemy czy też konfitury.

Masę owocową wkładamy do wyparzonych słoików i zamykamy szczelnie zakrętkami (najlepiej nowymi, gdyż te z zeszłego roku, mogą być uszkodzone).

Jeśli robimy przetwory dla dzieci zrezygnujmy z cukrów żelujących. Zawierają bowiem konserwanty, które mogą uczulić naszą pociechę.

Szybki przepis na domowy dżem truskawkowyInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas