Reklama

Reklama

Powidła śliwkowe z czekoladą i rumem

Pyszne powidła z czekoladową nutą. Dodatek rumu sprawia, że smakują jeszcze bardziej wyjątkowo.

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 4 tabliczki (po 10 dag)
  • gorzkiej czekolady
  • ok. 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyj, wytrzyj, rozetnij i usuń pestki. Połówki śliwek rozłóż na blasze. Dodaj do nich 6-8 pestek. Dzięki temu masa będzie miała lekko anyżowy posmak. Posyp całość cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Po ok. 30 minutach zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 st. Masę śliwkową piecz jeszcze przez 2-3 godziny, aż będzie ciemna i bardzo gęsta. Wtedy usuń pestki i dodaj połamaną czekoladę. Piecz jeszcze 30-40 minut.

Reklama

2. W czasie pieczenia śliwki mieszaj co pół godziny. Gotowe powidła połącz z rumem. Przełóż do czystych słoików, zakręć je, odwróć do góry dnem i tak wystudź.

Rada kucharza: na powidła najlepiej nadają się śliwki, które przy ogonkach mają już pomarszczoną skórkę. Takie są najsłodsze.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje