Powidła śliwkowe z czekoladą i rumem
Pyszne powidła z czekoladową nutą. Dodatek rumu sprawia, że smakują jeszcze bardziej wyjątkowo.

Składniki
- 4 kg śliwek węgierek
- 4 tabliczki (po 10 dag)
- gorzkiej czekolady
- ok. 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki rumu
Sposób przygotowania:
1. Śliwki umyj, wytrzyj, rozetnij i usuń pestki. Połówki śliwek rozłóż na blasze. Dodaj do nich 6-8 pestek. Dzięki temu masa będzie miała lekko anyżowy posmak. Posyp całość cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Po ok. 30 minutach zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 st. Masę śliwkową piecz jeszcze przez 2-3 godziny, aż będzie ciemna i bardzo gęsta. Wtedy usuń pestki i dodaj połamaną czekoladę. Piecz jeszcze 30-40 minut.
2. W czasie pieczenia śliwki mieszaj co pół godziny. Gotowe powidła połącz z rumem. Przełóż do czystych słoików, zakręć je, odwróć do góry dnem i tak wystudź.
Rada kucharza: na powidła najlepiej nadają się śliwki, które przy ogonkach mają już pomarszczoną skórkę. Takie są najsłodsze.