Poznaj przepisy na fermentowane dania jednej z najlepszych szefowych kuchni
Jesienią chętniej niż zazwyczaj sięgamy po fermentowane produkty. Zarówno ze względu na smak, jak i to, że podnoszą odporność organizmu, A ta o tej porze roku bywa często narażana na kontakt z niekoniecznie przyjaźnie nastawionymi drobnoustrojami. Nie bez znaczenia jest i to, że ich przygotowanie nie nastręcza zbyt wielu trudności nawet dla niezbyt doświadczonych w kuchennych wyzwaniach.
Swoje przepisy na niecodzienne fermentowane dania zdradza szefowa kuchni, Rachel de Thample, która swoje kulinarne talenty rozwijała pod okiem Marco Pierre White'a. Co proponuje na te jesienne słoty? Jako że stawia na kuchnię roślinną, jednym z pomysłów jest sernik z kombuchą. Ten napój, ze względu na swoje walory zdrowotne cieszy się dużą popularnością, jednak Rachel de Thample, postanowiła przekształcić go w pyszny deser.
- Możesz się świetnie bawić wykorzystując różne smaki kombuchy, np. tej z dodatkiem ulubionych owoców - wyjaśnia na łamach "The Independent" szefowa kuchni i autorka poczytnych książek kulinarnych.
Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: 250 g orzechów nerkowca lub makadamia, około 350 ml kombuchy, 3 łyżki oleju kokosowego, 75 g mleka kokosowego, 100 g syropu klonowego lub miodu, szczyptę soli.
Spód ciasta wymaga: 50 g mąki orkiszowej lub gryczanej, 75 g płatków owsianych, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypty soli, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 4 łyżek cukru, 2 łyżek syropu klonowego, 50 ml oliwy lub oleju kokosowego, 50 g posiekanych, suszonych owoców (daktyle, morele, rodzynki, mango i / lub figi), 50 g posiekanych orzechów, nasion lub masła orzechowego, startej skórki z cytryny lub limonki.
- Umieść orzechy nerkowca w misce i zalej kombuchą. Pozostaw w temperaturze pokojowej na sześć godzin do namoczenia lub w lodówce na noc. Po namoczeniu odcedź orzechy, ale zachowaj płyn, aby można było dodać trochę do sernika i polewy - instruuje.
- W dużej misce połącz mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól i dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj razem, aż będą równomiernie połączone. Mieszankę wyłóż do formy i równomiernie rozłóż, aby utworzyła zwarty spód ciasta. Piecz przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia - czytamy.
W tym czasie można przygotować masę na sernik. Do robota kuchennego wkładamy namoczone orzechy, dodajemy olej kokosowy, mleko kokosowe, syrop klonowy lub miód i sól. Całość miksujemy na gładką masę, dodając kombuchę celem uzyskania gładkiego nadzienia. Masę wylewamy na wystudzony spód i wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało.
Ciekawą propozycją jest również dżem marchewkowy. Z powodzeniem może stanowić niecodzienny dodatek do porannych tostów, sprawdzi się również jako dodatek do dań wytrawnych. Do przygotowania dżemu wykorzystamy: 75 g startej na grubych oczkach marchwi, łyżeczkę rodzynek, łyżeczkę startego imbiru, kardamon, starta skórka pomarańczowa plus łyżka świeżo wyciśniętego soku, 75 g surowego, rzadkiego miodu.
- W misce wymieszaj startą marchewkę z rodzynkami, świeżym imbirem i kardamonem. Dodaj tyle skórki pomarańczowej, ile chcesz. Włóż wszystkie składniki do słoika, zalej mieszankę miodem, tak aby spłynęła na dno słoika i całkowicie zakryła marchew. Wymieszaj wszystko razem, w razie potrzeby uzupełnij miód, jednak zostaw trochę przestrzeni na górze naczynia - wyjaśnia, Rachel de Thample.
- Przykryj pokrywką, ale nie szczelnie. Pozostaw do fermentacji w temperaturze pokojowej na tydzień - dodaje. Dżem można przechowywać w lodówce do sześciu tygodni.