Poznaj przepisy na pyszne koktajle rozgrzewające
Wreszcie nadeszła pora na przytulne swetry, aromatyczne świece i wszystko, co roztacza nad sobą zapach jabłek i cynamonu. To również doskonały czas, aby raczyć się nietypowymi, rozgrzewającymi napojami i koktajlami. Bo choć grzane wino niewątpliwie jest pyszne, to nie wyczerpuje palety emanujących ciepłem koktajli.
Zacznijmy od koktajlu, który z każdym łykiem będzie coraz bardziej przywodził na myśl smak jesieni i zimy. Wszystko za sprawą korzennych przypraw niezbędnych do jego przygotowania. To one stanowią sekretny składnik. Do przyrządzenia rozgrzewającego burbona niezbędne jest bowiem korzenne masło. Na tę kremową masę składa się pół szklanki niesolonego masła, pół szklanki brązowego cukru, dwie łyżki syropu klonowego, pół łyżeczki cynamonu, ćwierć łyżeczki soli, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej i ziela angielskiego. Wszystkie składniki dokładnie ucieramy ze sobą na gładką masę, którą można przygotować nieco wcześniej i wykorzystać w dowolnej chwili.
- Aby przygotować napój do kubka wlewamy 1-2 shoty burbona, zalewamy gorącą wodą, następnie dodajemy korzenne masło. Całość możemy zwieńczyć odrobiną bitej śmietany i posypać odrobiną cynamonu" - czytamy na blogu kulinarnym Howsweeteats.
Inną jesienną propozycją, która może w nas tchnąć odrobinę lata, jednak wciąż jesiennie nas otulając jest Sangria. Jednak w nieco bardziej rozgrzewającym wydaniu z dodatkiem różnych owoców.
- Do sangrii dodaję mnóstwo owoców, pestki granatu, jabłka Granny Smith i żurawinę, aby była jeszcze piękniejsza, poza tym dają one tak przyjemny cierpki kontrast ze słodką sangrią - proponuje autorka bloga Jessicainthekitchen. Do przygotowania koktajlu wykorzystamy: ćwierć szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego, ćwierć szklanki wody, jedno jabłko Granny Smith wydrążone i pokrojone w kostkę, jedno jabłko Gala, jedną trzecią szklanki pestek granatu, pół szklanki świeżej żurawiny, trzy laski cynamonu, butelkę sangrii, dwie szklanki cydru, pół szklanki czerwonego rumu lub burbona.
W garnku postawionym na dużym ogniu wymieszaj wodę i cukier, aż się zagotują i zmniejsz ogień. Następnie gotuj do czasu uzyskania syropu. W dzbanku mieszamy wszystkie pozostałe składniki. Koktajl możemy podawać schłodzony, ale równie dobrze sprawdzi się w wersji na ciepło, zdecydowanie bardziej rozgrzewającej.
Inną propozycją jest Hot Toddy.
- To jeden z najdoskonalszych zimowych, a jednocześnie niedocenianych koktajli. Zwykła mieszanka burbona, soku z cytryny, miodu i gorącej wody, koi serce i duszę od wewnątrz. Niektórzy twierdzą, że jest to najlepsze lekarstwo na zimę: czy to przeziębienie, grypa, czy po prostu zimowa chandra. My jednak przenieśliśmy ten napój na nieco wyższy poziom, zamieniając gorącą wodę na aromatyczną ziołową herbatę rumiankową, do tego wzbogaconą pikantnym syropem miodowym z dodatkiem cynamonu, anyżu i goździków - przekonuje autorka bloga Loveandoliveoil.
Do przygotowania rozgrzewającej herbaty rumiankowej wykorzystamy: pół szklanki miodu, laskę cynamonu, anyż, herbatę rumiankową, burbon, trzy łyżki soku z cytryny.
- Do rondelka wlej pół szklanki wody i połącz z miodem, gotując powoli na małym ogniu. Dodaj laskę cynamonu, anyż i gotuj dalej. Po zagotowaniu odstaw na 10 minut, następnie usuń przyprawy. W międzyczasie zaparz porcję herbaty rumiankowej. Aby przygotować rozgrzewający koktajl, odmierz dwie łyżki ciepłego syropu miodowego do każdej filiżanki. Dodaj do każdego łyżeczkę soku z cytryny i dwie łyżki burbona. Wlej pół filiżanki herbaty do każdej filiżanki i mieszaj, aż syrop się rozpuści. Udekoruj plasterkiem cytryny, laską cynamonu.
Inną propozycją może być kubek rozgrzewającego mleka, z jednym małym dodatkiem. Do przygotowania tego napoju wykorzystamy: dwie łyżeczki roztopionego niesolonego masła, łyżkę brązowego cukru, dwie łyżeczki cukru pudru, shot ciemnego rumu, szczyptę mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej, szklankę ciepłego mleka. Wykonanie tego koktajlu jest niezwykle proste. W kubku mieszamy masło, brązowy cukier i cukier puder, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy gorące mleko, rum, cynamon, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy.