Reklama

Reklama

Pożywna sałatka wiosenna z jarmużem, szpinakiem, jajkami i boczkiem

Jaka powinna być pożywna, wiosenna sałatka? Na pewno zielona, bogata w witaminy i składniki odżywcze, które dodadzą energii – tak potrzebnej podczas wiosennego przesilenia. Jej przygotowanie jest bardzo proste!

Składniki

  • 20 dag jarmużu
  • 10 dag świeżego szpinaku
  • 10 dag namoczonych daktyli
  • 25 dag boczku np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 4 jajka ugotowane na twardo (lub 8 przepiórczych)
  • garść kiełków, np. słonecznika
  • garść pestek słonecznika
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Oddziel listki jarmużu od grubych łodyg i zalej wrzątkiem, odcedź po minucie. Dodaj umyty szpinak (jeśli ma długie łodyżki - oderwij je od listków). Pokrój daktyle. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, aż stanie się chrupiący. Upraż na suchej patelni pestki słonecznika. Pokrój jajka na małe kawałki. Dodaj do sałatki wszystkie składniki: daktyle, boczek, pestki, jajka. Przed podaniem polej sałatkę sosem winegret (sok z limonki, oliwa, sól i pieprz) i posyp kiełkami.

Reklama


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje