Pożywna sałatka wiosenna z jarmużem, szpinakiem, jajkami i boczkiem
Jaka powinna być pożywna, wiosenna sałatka? Na pewno zielona, bogata w witaminy i składniki odżywcze, które dodadzą energii – tak potrzebnej podczas wiosennego przesilenia. Jej przygotowanie jest bardzo proste!

Składniki
- 20 dag jarmużu
- 10 dag świeżego szpinaku
- 10 dag namoczonych daktyli
- 25 dag boczku np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 4 jajka ugotowane na twardo (lub 8 przepiórczych)
- garść kiełków, np. słonecznika
- garść pestek słonecznika
- 2 łyżki soku z limonki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Oddziel listki jarmużu od grubych łodyg i zalej wrzątkiem, odcedź po minucie. Dodaj umyty szpinak (jeśli ma długie łodyżki - oderwij je od listków). Pokrój daktyle. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, aż stanie się chrupiący. Upraż na suchej patelni pestki słonecznika. Pokrój jajka na małe kawałki. Dodaj do sałatki wszystkie składniki: daktyle, boczek, pestki, jajka. Przed podaniem polej sałatkę sosem winegret (sok z limonki, oliwa, sól i pieprz) i posyp kiełkami.