Pożywne dania na cały tydzień
Pyszne i sycące propozycje. Przygotujesz je bez trudu!

Faszerowana papryka
Składniki
- 8 papryk
- 3/4 szklanki ryżu
- sól
- olej
- 2 cebule
- 60 dag mięsa mielonego
- pieprz
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki
Sposób przygotowania
1. Umyte papryki przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną drobno jedną cebulę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem. Smaż przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Po minucie zdejmij z ognia. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem. Wypełnij papryki. 2. Ułóż w wysokim garnku i zalej do połowy wodą. Dodaj łyżkę oleju, sól, pieprz, jedną cebulę pokrojoną w plastry i pozostały czosnek. Duś pod przykryciem 60 minut. Wywar zmiksuj i zagęść mąką wymieszaną z zimną wodą. Papryki podawaj z ciemnym chlebem.

Pizza cztery sery
Składniki
- 2,5 dag drożdży
- szklanka letniej wody
- łyżka oleju
- sól
- 2 szklanki mąki pszennej
- sos
- szklanka ketchupu
- oregano
- papryka
- chilli w proszku
- dodatki
- 10 dag sera mozzarella
- 10 dag sera gouda
- 5 dag sera owczego
- 5 dag parmezanu
- kilka pomidorów
- sól
- pieprz
- bazylia
Sposób przygotowania
1. Składniki na ciasto wymieszaj. Zagnieć, wyrób, odstaw przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut. Uformuj placek. 2. Składniki sosu wymieszaj, smaruj ciasto, piecz 10 minut w temp. 250°C. Układaj sery, pomidory, przyprawy. Piecz 10 minut w temp. 180°C. Posyp bazylią.

Sałatka z cukinią i oliwkami
Składniki
- 1/2 opakowania sera feta
- pomidorki koktajlowe
- zielone i czerwone oliwki
- kilka łodyg selera naciowego
- cukinia
- oliwa
- olej
- sól
- pieprz
- czerwona cebula
- 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
1. Cukinię pokrój w plasterki, posyp solą i pieprzem, odstaw na 10 minut, by puściła sok. Wytrzyj papierowym ręcznikiem, smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. 2. Serek feta pokrój w kostkę. Łodygi selera naciowego i cebulę pokrój. Pomidory umyj, osusz, oliwki osącz z zalewy. 3. Na półmisku układaj naprzemiennie usmażoną cukinię, kawałki selera naciowego, oliwki, fetę, cebulę. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Polej sałatkę. Podawaj ze świeżą bagietką. Możesz posypać tartym parmezanem.

Szynka z ananasem
Składniki
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 2 liście laurowe
- ziarna ziela angielskiego
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- pół łyżeczki papryki chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- plastry ananasa
Sposób przygotowania
1. Szynkę umyj, osusz, delikatnie natnij mięso od góry. Czosnek pokrój w cienkie plastry, cebulę w kostkę. Pokrusz liście laurowe i zgnieć ziele angielskie. Wszystkie przyprawy na marynatę połącz, natrzyj nią mięso, przykryj, odstaw do lodówki na noc. 2. Mięso wraz z marynatą włóż w rękaw do pieczenia, piecz 2,5 godziny w temp. 180°C. 3. Wyjmij szynkę z rękawa, pokrój, ułóż na niej plastry ananasa, polej sokiem z ananasa, zapiekaj jeszcze 15 minut. Podawaj na obiad lub jako zimne mięso na kanapki.

Farfalle ze szpinakiem
Składniki
- pół paczki makaronu farfalle
- plastry szynki
- cebula
- paczka szpinaku
- pieprz
- oliwa
- ząbek czosnku
- 10 dag parmezanu
- sól
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź na sitku. 2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Podgrzej na patelni łyżkę oliwy, dodaj cebulę, czosnek i szynkę. Smaż, mieszając. 3. Posyp solą, pieprzem, dodaj opłukane i osuszone liście szpinaku (pozostaw nieco) i smaż kilka minut, mieszając. 4 Do dużej miski wrzuć ugotowany makaron, szpinak usmażony z cebulą, czosnkiem i szynką, przypraw, delikatnie wymieszaj. Układaj na talerzach, posyp listkami szpinaku i tartym parmezanem. Podawaj gorące

Szaszłyki z warzywami
Składniki
- 2 całe piersi kurczaka
- 2 łyżki miodu
- łyżka ketchupu
- sól
- pieprz
- curry
- słodka papryka w proszku
- sok z 1/3 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- cebula
- papryka
- cukinia
- bakłażan
- olej
Sposób przygotowania
1. Piersi kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Posmaruj miodem wymieszanym z ketchupem. Przypraw solą, pieprzem, curry, słodką papryką w proszku. Skrop sokiem z limonki i sosem sojowym. Odstaw na 2 godziny do lodówki. 2. Nabij na namoczone wcześniej patyczki naprzemiennie z pokrojoną w piórka cebulą, bakłażanem, cukinią i papryką. 3. Zrumień na rozgrzanym oleju z każdej strony. Ułóż na blasze, grilluj około 40 minut, skrapiając od czasu do czasu sosem sojowym i sokiem z limonki. Podawaj z jogurtem z czosnkiem.

Zapiekanka rybna
Składniki
- 50 dag dorsza lub innej ryby
- 4 marchewki
- seler
- pietruszka
- cebula
- 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
- olej
- sól
- pieprz
- koper
- natka
- 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
1. Zagotuj trzy szklanki wody, wrzuć pokrojone marchewki, seler, pietruszkę, cebulę. Wlej łyżeczkę oleju. Przypraw, gotuj 20 minut pod przykryciem. Rybę opłucz, pokrój na kawałki, wrzuć do wywaru, gotuj kilka minut. Przygotuj kaszkę kukurydzianą. 2. W dużej misce wymieszaj kawałki ryby, pokrojone marchewki, kaszkę, przyprawy. Wymieszaj. Wyłóż do żaroodpornego naczynia, zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Udekoruj cytryną, natką i koperkiem.