Reklama

Pożywne spaghetti z piekarnika

Spaghetti z piekarnika to kultowy włoski przysmak w zupełnie nowym wydaniu. Pieczenie sprawia, że makaron jest aksamitny w środku oraz przyjemnie chrupiący na zewnątrz. Wystarczy chwila i pyszne spaghetti z piekarnika jest gotowe!

Czas przyrządzenia: 1 godzina
Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki parmezanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Spaghetti z piekarnika - przygotowanie

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i odłóż do wystygnięcia. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy będzie już szklista, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także mięso mielone (najlepiej wołowe, choć równie dobrze sprawdzi się wieprzowina lub drób). Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut.

Do mięsa z cebulą dodaj pokrojone pomidory i bazylię. Po odparowaniu nadmiaru płynu dodaj ugotowany wcześniej makaron i dobrze wymieszaj. Całość przełóż do wysmarowanego olejem rzepakowym naczynia do zapiekania. Posyp mozzarellą i parmezanem. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika udekoruj posiekaną pietruszką. Smacznego!

Reklama

Poznaj też inne przepisy:

Domowa pizza

Spaghetti Bolognese

Pizza w czterech smakach

Zobacz również:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: spaghetti | dania z makaronu | szybki obiad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama