Pożywne spaghetti z piekarnika
Spaghetti z piekarnika to kultowy włoski przysmak w zupełnie nowym wydaniu. Pieczenie sprawia, że makaron jest aksamitny w środku oraz przyjemnie chrupiący na zewnątrz. Wystarczy chwila i pyszne spaghetti z piekarnika jest gotowe!
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i odłóż do wystygnięcia. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy będzie już szklista, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także mięso mielone (najlepiej wołowe, choć równie dobrze sprawdzi się wieprzowina lub drób). Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut.
Do mięsa z cebulą dodaj pokrojone pomidory i bazylię. Po odparowaniu nadmiaru płynu dodaj ugotowany wcześniej makaron i dobrze wymieszaj. Całość przełóż do wysmarowanego olejem rzepakowym naczynia do zapiekania. Posyp mozzarellą i parmezanem. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika udekoruj posiekaną pietruszką. Smacznego!
Poznaj też inne przepisy:
Zobacz również: