Reklama

Reklama

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese to oryginalny włoski przepis na być może najbardziej znane włoskie danie. Makaron spaghetti z mięsno-pomidorowym sosem prosto z Bolonii to zawsze popularny wybór na obiad. Spaghetti Bolognese skradnie serca i podniebienia wszystkich fanów włoskiej kuchni, a także... kina gangsterskiego!

Składniki

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wina czerwonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 300 g makaronu sphagetti
  • parmezan do podania
  • pieprz, sól do smaku

Spaghetti Bolognese - przygotowanie

1. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, gdy warzywa zmiękną dodać wołowinę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę i pokrojony seler, smażyć aż mięso przestanie być różowe.

2. Następnie dodać wino, lekko odparować, dodać pomidory, liście laurowe, przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem minimum 2 godziny.

3. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, wymieszać z sosem, posypać parmezanem i natychmiast podawać.

Poznaj też inne przepisy kuchni włoskiej:

Domowa pizza

Reklama

Pizza na dwa sposoby

Pizza w czterech smakach

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje