Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese to oryginalny włoski przepis na być może najbardziej znane włoskie danie. Makaron spaghetti z mięsno-pomidorowym sosem prosto z Bolonii to zawsze popularny wybór na obiad. Spaghetti Bolognese skradnie serca i podniebienia wszystkich fanów włoskiej kuchni, a także... kina gangsterskiego!
Spaghetti Bolognese - przygotowanie
1. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, gdy warzywa zmiękną dodać wołowinę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę i pokrojony seler, smażyć aż mięso przestanie być różowe.
2. Następnie dodać wino, lekko odparować, dodać pomidory, liście laurowe, przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem minimum 2 godziny.
3. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, wymieszać z sosem, posypać parmezanem i natychmiast podawać.
Poznaj też inne przepisy kuchni włoskiej:
Zobacz również: