Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese to oryginalny włoski przepis na być może najbardziej znane włoskie danie. Makaron spaghetti z mięsno-pomidorowym sosem prosto z Bolonii to zawsze popularny wybór na obiad. Spaghetti Bolognese skradnie serca i podniebienia wszystkich fanów włoskiej kuchni, a także... kina gangsterskiego!

Składniki
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wina czerwonego
- 1 puszka pomidorów
- 2 gałązki selera naciowego
- 3 łyżki oliwy
- 2 liście laurowe
- 300 g makaronu sphagetti
- parmezan do podania
- pieprz, sól do smaku
Spaghetti Bolognese - przygotowanie
1. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, gdy warzywa zmiękną dodać wołowinę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę i pokrojony seler, smażyć aż mięso przestanie być różowe.
2. Następnie dodać wino, lekko odparować, dodać pomidory, liście laurowe, przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem minimum 2 godziny.
3. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, wymieszać z sosem, posypać parmezanem i natychmiast podawać.
Poznaj też inne przepisy kuchni włoskiej:
Zobacz również: