Pożywne tagliatelle z zielonym groszkiem

Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek.

Pożywne tagliatelle z groszkiem
Pożywne tagliatelle z groszkiem Picsel123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 120 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 200 g zielonego groszku
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do czosnku. Smaż, mieszając, ok. 5 minut. Wlej wino, odparuj połowę, wlej śmietanę. Duś kolejne 3 minuty. Posól i popieprz. Makaron ugotuj al dente. Minutę przed końcem gotowania dorzuć zielony groszek. Odcedź makaron z groszkiem, przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem. Podawaj posypany tartym parmezanem.\

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Kokosowa owsiankaTV Interia
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas