Pożywne tagliatelle z zielonym groszkiem
Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek.
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku
- 120 ml wytrawnego białego wina
- 200 ml śmietany
- sól, pieprz
- 500 g makaronu tagliatelle
- 200 g zielonego groszku
- parmezan
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek. Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do czosnku. Smaż, mieszając, ok. 5 minut. Wlej wino, odparuj połowę, wlej śmietanę. Duś kolejne 3 minuty. Posól i popieprz. Makaron ugotuj al dente. Minutę przed końcem gotowania dorzuć zielony groszek. Odcedź makaron z groszkiem, przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem. Podawaj posypany tartym parmezanem.\
Czas przygotowania: ok. 15 minut