Prawdziwie magiczne święta
Prezenty, sprzątanie, dekoracje… Grudniowa lista rzeczy do zrobienia może być długa. Tym, których opanowała przedświąteczna gorączka, spieszymy z pomocą i przedstawiamy proste przepisy na wigilijne dania.

Barszcz ze ślimaczkami z ciasta francuskiego
Składniki
- barszcz
- 1 i 1/2 koncentratu np. Barszcz Krakus
- 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
- 1 duża cebula
- ślimaczki
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- suszone grzyby z wywaru z barszczu
- 2 duże cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 150 g szpinaku baby (świeżego)
- 1 łyżeczka kminku (całego)
- sól, pieprz
- olej lub masło klarowane
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
Sposób przygotowania
1. Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku.
2. Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.
3. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.
4. 1 opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
5. Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.

Warstwowa sałatka z łososiem
Składniki
- 1 słoik ogórków kiszonych np. Krakus
- 300 g łososia wędzonego (filet lub plastry)
- 150 g sera pleśniowego typu blue, np. Lazur
- 1 średnia sałata lodowa
- 2 czerwone papryki
- 400 g kukurydzy z puszki/słoika
- 2 pęczki szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Sałatę, paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, jogurt, starty czosnek, koper. Dopraw do smaku.
2. Na dno misy ułóż wymieszaną sałatę z 1/2 szczypiorku, paprykę i 2/3 sosu majonezowo-jogurtowego.
3. Następnie pokrojone jajka, kukurydzę, pokrojone według upodobań ogórki oraz resztę sosu. Na wierzch wyłóż pokrojoną rybę i pokruszony ser.
4. Sałatkę podawaj schłodzoną.