Reklama

Reklama

Prawdziwie magiczne święta

Prezenty, sprzątanie, dekoracje… Grudniowa lista rzeczy do zrobienia może być długa. Tym, których opanowała przedświąteczna gorączka, spieszymy z pomocą i przedstawiamy proste przepisy na wigilijne dania.

Barszcz ze ślimaczkami z ciasta francuskiego

Składniki - barszcz

  • 1 i 1/2 koncentratu np. Barszcz Krakus
  • 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • 1 duża cebula

Składniki - ślimaczki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • suszone grzyby z wywaru z barszczu
  • 2 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 150 g szpinaku baby (świeżego)
  • 1 łyżeczka kminku (całego)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

1. Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku.

Reklama

2. Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.

3. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.

4. 1 opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.

5. Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje