Prawdziwy smak chleba. Ten babciny przepis nie ma sobie równych

Domowe wypieki są smaczne i zdrowe
Domowe wypieki są smaczne i zdrowe123RF/PICSEL

Zakwas - podstawowe rodzaje

Zobacz również:

    Razowy zakwas do chleba

    Z domowego zakwasu przygotujemy wyśmienity chleb
    Z domowego zakwasu przygotujemy wyśmienity chleb123RF/PICSEL
    • 500 ml wody
    • 500 g mąki żytniej razowej
    1. Pierwszy krok najlepiej wykonać rano, a polega on na wlaniu do wyparzonego słoika 100 ml wody w temperaturze ok. 40 st. C, a następnie dodaniu 100 g mąki.
    2. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, delikatnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy na bok na 12 godzin.
    3. Wieczorem za pomocą łyżki znów ostrożnie mieszamy wodę z mąką, ponownie zabezpieczamy luźno zakrętką i odstawiamy na kolejne 12 godzin.
    4. Następnego dnia zabieramy się za pierwsze dokarmianie zakwasu. Do słoika dolewamy 100 ml ciepłej wody oraz dosypujemy 100 g mąki. Zawartość mieszamy i pozostawiamy do odpoczynku.
    5. Cały proces dokarmiania powtarzamy do momentu wyczerpania podanej porcji wody oraz mąki. Powinno zająć to 5 dni.
    6. Gotowy zakwas wykorzystujemy od razu lub chowamy do lodówki. Pamiętajmy, by wyciągnąć go na ok. 2-3 godziny przed planowanym wypiekiem chleba i wtedy ostatni raz dokarmić go mąką i wodą.

    Przechowywanie gotowego zakwasu

    „Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsatPolsat